Svet 0

08.07.2024.

20:41

Pobunjenici napali vojno vozilo: Poginuli vojnici

U napadu pobunjenika u delu Kašmira koji je pod indijskom kontrolom danas je poginulo četiri vojnika dok je šestoro ranjeno, saopštili su danas vojni zvaničnici.

Izvor: Beta

Pobunjenici napali vojno vozilo: Poginuli vojnici
Profimedia

Podeli:

Nijedna grupa nije još preuzela odgovornost za napad koji se dogodio u okrugu Katua u trenutku kada je vojno vozilo krenulo u rutinsku patrolu kada su napadnuti iz zasede.

U saopštenju vojske se navodi da su u to mesto hitno poslate dodatne trupe kao pojačanje, kao i da je u toku akcija potrage za pobunjenicima.

Napadi su povezani sa eskalacijom nasilja koje je izbilo u nedelju, kada je policija saopštila da su u dva okršaja ubijena dva vojnika indijske vojske i šest militanata u okrugu Kulgam. Ranije tokom dana, militanti su pucali na vojni kamp u okrugu Rajuri, ranivši jednog vojnika.

Himalajski region Kašmira podeljen je između Indije i Pakistana od 1947. godine, ali obe polažu pravo na njega u celini. Ta dva suseda koja poseduju nuklearno naoružanje su vodila tri rata oko Kašmira.

Različite pobunjeničke grupe bore se od 1989. godine za nezavisnost Kašmira od Indije ili za spoje sa Pakistanom, što podržava većina muslimanskih stanovnika Kašmira u delu koji kontroliše Indija. Desetine hiljada civila, pobunjenika i vladinih snaga ubijeno je u sukobu.

Indija optužuje Pakistan za naoružavanje i obuku pobunjenika da se bore protiv njene vojske za kontrolu nad Kašmirom, optužba koju zvanični Islamabad oštro poriče.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: