Svet 2

08.07.2024.

16:52

Nemačka nemoćna? "Nećemo moći da se odbranimo"

Nemački eksperti i političari kritikuju sporazum o budžetu koji su postigle koalicione stranke, istakavši nedovoljno povećanje izdataka za odbranu za suprotstavljanje ruskoj pretnji.

Izvor: Tanjug

Nemačka nemoćna? "Nećemo moći da se odbranimo"
Profimedia

Podeli:

Budžet za odbranu ove godine će porasti za 1,2 milijarde evra, ali analitičari tvrde da to povećanje koje su dogovorili koalicioni partneri, uključujući SPD levog centra, Zeleni i liberalni FDP, nije dovoljno, prenosi Euroaktiv.

''Ovo ni na koji način ne pokriva trenutni nivo pretnje, a svakako ne i odgovornost Nemačke u svetu", rekao je Andre Vustner, predsednik Bundesverbanda, udruženja od više od 200.000 pripadnika oružanih snaga, uključujući aktivne vojnike.

"Ta suma ne odgovara čak ni prilagođavanju za inflaciju", rekao je Florijan Han, poslanik CDU/CSU desnog centra, najveće opozicione grupe u parlamentu.

Članovi koalicione vlade su takođe izrazili sumnju u novi budžet za odbranu, a Andreas Švarc iz SPD-a nazvao je brojke ''otrežnjujućim", dok je Anton Hofrajter iz Zelenih rekao da se Nemačka ''neće snaći“ sa sličnim iznosima na duži rok. Ministar odbrane Boris Pistorijus prvobitno je tražio dodatnih 6,7 milijardi evra za 2025. godinu.

''Ministar odbrane dobija više novca nego u prethodnom budžetu, ali dobija manje nego što je javno tražio. To je normalna budžetska procedura“, rekao je u subotu ministar finansija Kristijan Lindner.

Lindner je takođe zagovornik dužničke kočnice odnosno ustavnog ograničenja zaduživanja. Međutim, Nemačka će se i dalje suočiti sa nedostatkom sredstava za odbranu od 2028. godine, kada bi trebalo da se potroši vanbudžetski fond od 100 milijardi evra koji je vlada osnovala 2022. godine za dopunu svog redovnog budžeta i jačanje oružanih snaga.

Procene sugerišu da bi vlada morala da poveća svoj godišnji budžet za odbranu sa 52 milijarde evra u 2024. na 80 milijardi evra kako bi nastavila da ispunjava cilj NATO-a o potrošnji na odbranu od dva odsto BDP-a.

Iako se kancelar Olaf Šolc u petak obavezao da će ispuniti ovaj zahtev, neizvesno je da li će do tada i dalje biti na funkciji, budući da njegova stranka zaostaje za CDU/CSU u istraživanjima javnog mnjenja uoči nacionalnih izbora sledeće godine.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

1 d

Podeli: