Svet 3

08.07.2024.

15:27

"SAD nas uvlače u rat, a Rusi su nam prijatelji": Francuska totalno menja politiku?

Lider levičarske koalicije Novi narodni front Žan-Lik Melanšon prisustvovao je, ne baš tako davno, maršu "Besmrtni puk" u Moskvi 9. maja 2018. godine, držeći portret francuskog pilota Morisa de Sena, pilota eskadrile Normandija-Nemen.

Izvor: Novosti

"SAD nas uvlače u rat, a Rusi su nam prijatelji": Francuska totalno menja politiku?
EPA-EFE/CHARLES PLATIAU / POOL MAXPPP OUT

Podeli:

Tada je poručio da će boraviti tri dana u Rusiji, gde će prisustvovati obeležavanju Dana pobede Crvene armije nad nacistima, Vermahtom i SS divizijama, kao i da je upravo Crvena armija omogućila oslobađanje celog kontinenta u Drugom svetskom ratu.

"Moj dolazak ovde je javna akcija osmišljena da prenese poruku: Rusi su naši prijatelji", rekao je tada Melanšon.

Lider levičarske koalicije Novi narodni front, koja je trijumfovala na upravo završenim parlamentarnim izborima u Francuskoj, napomenuo je da je to dobar trenutak da pokaže ruskom narodu svoju empatiju.

"Kao što znate, 20 miliona Rusa je poginulo u ovom ratu. "Besmrtni puk" je zanimljiv događaj. Ljudi marširaju s fotografijama poginulih tokom rata u Moskvi, ali želim da napomenem da izlaze i u Parizu. Nisam još odlučio čiju ću fotografiju nositi, ali ću je svakako doneću", kazao je političar i pojasnio da neće učestvovati u Paradi na Crvenom trgu.

"Mond" je tada preneo da je tokom svoje trodnevne posete Rusiji Melanšon više puta govorio o otopljavanju francusko-ruskih odnosa i osudio zavisnost Francuske od Sjedinjenih Država.

Osim toga, lider partije Nepokorna Francuska je naglasio da se zalaže za istupanje Francuske iz NATO-a.

"Ja sam za napuštanje NATO-a. Mislim da nas SAD ponovo uvlače u rat", dodao je on i naglasio da je velika greška Francuske što potpuno sledi SAD i ima agresivan odnos prema Rusiji.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

1 d

Podeli: