Svet 5

08.07.2024.

16:37

"Čudovište" ušlo u zabranjenu zonu: Mogli bi da pokrenu rat?

Najveći brod obalske straže na svetu usidrio se u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Filipina u Južnom kineskom moru, saopštila je Filipinska obalska straža (PCG).

Izvor: Tportal.hr

"Čudovište" ušlo u zabranjenu zonu: Mogli bi da pokrenu rat?
EPA-EFE/JEROME FAVRE

Podeli:

Džej Tariel, portparol PCG-a, napisao je na X da su oni pratili kretanje "čudovišta, broda od 165 metara" od strane kineske obalske straže (CCG) "koristeći kanadsku tehnologiju za otkrivanje sumnjivih plovila".

"Plovilo je otputovalo iz Hajnana u Kini 1. jula i sledećeg dana ušlo u ekskluzivnu ekonomsku zonu Filipina (EEZ)", napisao je Tarriela.

Filipinska obalska straža zatražila je od broda od 12.000 tona da potvrdi svoje namere i podsetila je posadu da se nalazi u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, oblasti okeana "van nacionalnog teritorijalnog mora, u okviru koje obalska država ima jurisdikciju nad živih i neživih resursa".

Tariela je u petak napisao da je kineski brod bio usidren u Eskoda Šolu "više od dva dana" dok je u blizini bio filipinski brod. Rastojanje između njih bilo je "manje od 730 metara".

Kasnije je za novinski forum rekao da su potezi kineskog broda bili zastrašivanje.

"Nećemo se povlačiti niti biti zastrašeni", dodao je on.

Kina i Filipini imaju česte sukobe oko atola koji se nalazi u okviru ekskluzivne ekonomske zone Filipina, podseća Biznis insajder.

Kina polaže pravo na suverenitet nad grebenom i većim delom Južnog kineskog mora, ali je međunarodni sud 2016. presudio da kineske tvrdnje nemaju pravnu osnovu.

Filipinska mornarica se 1999. namerno nasukala na Drugi Thomasov plićak da bi se odbranila od kineskih teritorijalnih pretenzija u toj oblasti. Od tada, odred filipinskih marinaca je stalno stacioniran na brodu Sierra Madre kako bi se tamo osiguralo vojno prisustvo.

Ali atol ostaje ono što je briselski istraživački centar Međunarodna krizna grupa (ICG) nazvao "opasnom žarišnom tačkom" dok kineski brodovi neprestano pokušavaju da osujeti napore za snabdevanje nasukanog filipinskog broda.

Ranije ovog meseca, kineska obalska straža blokirala je misiju dopunjavanja koristeći "opasnu i namernu upotrebu vodenih topova, manevre nabijanja i blokiranja“, navodi se u saopštenju Kancelarije sekretara za odbranu američkom Pomorskom institutu.

Zvaničnici iz Kine i Filipina sastali su se u utorak i rekli da imaju za cilj da "ponovo izgrade poverenje" kako bi pomogli u boljem upravljanju pomorskim sporovima.

Ali filipinsko Ministarstvo spoljnih poslova je naglasilo da će biti "neumoljivo u zaštiti svojih interesa i održavanju svog suvereniteta, suverenih prava i jurisdikcije" u Južnom kineskom moru.

ICG je u maju primetio da "odnosi između dve zemlje kada je reč o pomorskom dobru nikada nisu bili tako nestabilni kao u poslednjih sedam meseci".

Podeli:

Tagovi

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

1 d

Podeli: