Svet 0

08.07.2024.

18:31

Tragedija u srcu Evrope: Nestalo jezero VIDEO

Zbog suše koja je zadesila Siciliju, gotovo je nestalo jedino prirodno jezero na tom mediteranskom ostrvu, utočište ptica na putu između Afrike i Evrope.

Izvor: Jutarnji.hr

Tragedija u srcu Evrope: Nestalo jezero VIDEO
Profimedia

Podeli:

Na Siciliji mesecima nedostaje padavina, što je primoralo italijansku vladu da tamo proglasi vanredno stanje.

Jezero Perguza, deo prirodnog rezervata u blizini grada Ene u centralnom sicilijanskom gradu, dramatično je presušilo zbog kobnog spoja  visokih temperatura i nedostatka kiše, rekli su naučnici.

"Jezera više nema. Deo vode koji je bio vidljiv je potpuno nestao, osim ove bare", rekao je Đuzepe Marija Amato iz ekološke organizacije Legambijente, pokazujući na preostalu vodu.

Sicilija, ostrvo sa oko pet miliona stanovnika, već duže vreme se nosi s visokim temperaturama izazvanim klimatskim promenama. Tamo je pre tri godine zabeležen evropski rekord od 48,8 stepeni, a neki gradovi uvode restrikcije vode.

Poslednjih godina suše su pogodile i druge delove Evrope, poput Francuske i Španije. Posebno je ugrožen Mediteran, gde je prosečna temperatura danas za stepen i po viša nego pre 150 godina.

"Jezero Perguza je pokazatelj toga koliko Sicilija pati od klimatskih promena", rekao je Amato, dodajući da loše održavanje i kanalizacioni sistem pogoršavaju vanrednu situaciju.

Jezero je uobičajeno veličine 1,8 kvadratnih kilometara i na njega ne utiču reke. Pominje se još u "Metamorfozama" rimskog pesnika Ovidija, koji ga je nazvao mestom lepote i "večnim prolećem".

Prava katastrofa

Ali ta vremena su prošla, piše Rojters. Naučnici veruju da će suša trajno naneti štetu biodiverzitetu oko jezera, koje je, osim ptica tokom njihovih seoba, dom i ribama, mekušcima i malim beskičmenjacima.

"Totalno isušivanje i neuspeh da se dopuni voda u jesen bi bila prava katastrofa. Moramo da shvatimo da klimatske promene imaju uticaja i da počinju da donose nepopravljivu štetu", rekao je stručnjak za klimu Luiđi Pasoti. On je dodao da je u proteklih 12 meseci na Siciliji palo samo 250 milimetara kiše, presudnih za taj region u kome je poljoprivreda motor privrede.

Perguza nije direktno povezana s lokalnom poljoprivredom, ali nestašica vode utiče na sektor u centru ostrva, gde poljoprivrednici ne mogu da napune svoje prazne rezervoare.

U opasnosti su voćnjaci i maslinjaci, zbog čega poljoprivrednici kupuju vodu po veoma visokim cenama, ali bi to uskoro moglo da postane neodrživo, upozoravaju.

Đerardo Forina, šef poljoprivrednog lobija Koldireti, rekao je da je situacija "apsolutno užasna", posebno za stočare.

"U opasnosti smo od klanja životinja zbog nestašice vode", rekao je on.

"Ne pamtim ovako sušnu godinu", zaključio je Forina.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: