Svet 3

08.07.2024.

14:20

"Spremajte se za rat": Rusija kreće na Švedsku?

Rusija predstavlja najveću pretnju za Švedsku i njene saveznike do 2030. godine, ocenila je švedska vlada u svojoj najnovijoj strategiji nacionalne bezbednosti.

Izvor: Index.hr

"Spremajte se za rat": Rusija kreće na Švedsku?
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Podeli:

"Ne treba isključiti oružani napad na Švedsku ili njene saveznike", navodi se u dokumentu.

U januaru je komandant oružanih snaga poručio sugrađanima da se "mentalno pripreme za rat". Ministar odbrane Pal Džonson rekao je da će pretnja koju predstavlja Rusija zavisiti od toka rata u Ukrajini, ali da je "spremna da preuzme velike političke i vojne rizike".

Sredinom juna ruski vojni avion narušio je švedski vazdušni prostor u blizini strateški važnog ostrva Gotland u Baltičkom moru.

Švedska je ušla u NATO zbog Rusije

Nakon ruskog zauzimanja Krima, Švedska je počela da jača svoje vojne snage, a nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine odlučila je da uđe u NATO. Postala je punopravna članica zapadne vojne alijanse u martu 2024. godine, nakon 200 godina neutralnosti.

Švedska u novoj strategiji veliku pažnju poklanja zaštiti svojih strateških dobara, posebno na severu zemlje, gde su 2023. godine u Kiruni u Laponiji otkrivena najveća nalazišta retkih metala u Evropi.

Retki metali čine grupu od sedamnaest hemijskih elemenata u periodnom sistemu elemenata – petnaest lantanida, skandijuma i itrijuma. Njihova pojava na Zemlji je retka, ali su veoma korisni u savremenim proizvodnim procesima. Koriste se u tehnološkoj industriji, proizvodnji baterija, katalizatora, za rakete i u mnogim drugim stvarima, što bi moglo da obezbedi nezavisnost EU od Kine i Rusije.

Oni su takođe važni za zelene tehnologije, uključujući turbine na vetar i električna vozila. Trenutno se 98 odsto retkih metala koji se koriste u Uniji uvozi iz Kine.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

1 d

Podeli: