Svet 1

08.07.2024.

10:35

Nemačka se sprema za rat: Obavezan vojni rok i za žene?

Generalni inspektor Bundesvera Breuer smatra da vojni kadar koji popunjava redove vojske po načelu dobrovoljnog vojnog roka nije dovoljan. Predlaže model sa obaveznim služenjem vojnog roka za oba pola.

Izvor: Index.hr

Nemačka se sprema za rat: Obavezan vojni rok i za žene?
Profimedia

Podeli:

Generalni inspektor Bundesvera Karsten Breuer, najviše rangirani oficir u Nemačkoj vojsci, prilikom ponovnog uvođenja vojnog roka preferira model obaveznog služenja za muškarce ali i za žene, piše DW.

"Trenutno je služenje vojnog roka zamrznuto, a ono se po Ustavu odnosi na muško stanovništvo. Tu bi trebalo uvesti ravnopravnost, ali pre toga je nužna odgovarajuća politička i društvena diskusija", rekao je Breuer. On je ujedno naglasio da Nemačka "mora biti sposobna za rat".

Ministar obrane, socijaldemokrata Boris Pistorius, u junu je predstavio planove za novi model služenja vojnog roka. On se sastoji od šestomesečne temeljne obuke s opcijom dobrovoljnog, odnosno služenja dodatnih 17 meseci pod ugovorom. Pre toga bi trebalo generalno obuhvatiti sve vojno sposobne mladiće i postaviti im pitanje o sposobnosti i spremnosti da služe vojni rok. Devojke bi takođe mogle da služe vojsku.

Potrebno je još oko 100.000 rezervista

Breuer je podržao Pistoriusov model: "Vojno promatrano, potrebna nam je sposobnost povećanja broja vojnika i u pogledu planova NATO-a", rekao je on i dodao je da je Nemačka "glavno čvorište Severnoatlantskog pakta".

"Ukupno nam je potrebno preko 400.000 vojnika s privremenim ili stalnim ugovorom, kao i rezervista. Da bismo pokrili te potrebe, treba nam još 100.000 rezervista", rekao je generalni inspektor. Objasnio je da bi to za početak mogao " da pokrije" novi model, ali je i dodao: "Bez komponente obaveznog služenja to neće ići."

Godine 2011, tokom mandata konzervativnog ministra obrane Karl-Teodora zu Gutenberga, obaveza služenja vojnog roka suspendovana je na rok od 55 godina, što je zapravo "de facto" značilo ukidanje obaveze služenja vojske.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: