Svet 17

08.07.2024.

14:16

Stižu reakcije: "Odahnuli smo"; I Rusija ima šta da kaže; Makron u problemu VIDEO

Drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj doneo je velika iznenađenja. Savez levičarskih stranaka osvojio je najviše mandata u Nacionalnoj skupštini, a krajnja desnica i Marin Le Pen doživeli su poraz.

Izvor: B92.net

Stižu reakcije: "Odahnuli smo"; I Rusija ima šta da kaže; Makron u problemu VIDEO
EPA-EFE/ANDRE PAIN

Podeli:

Ovo su zvanični rezultati (Parlament ima 577 mesta, 289 potrebno za većinu):

Završeno

14:16

Smanjio se broj žena u parlamentu

Nakon jučerašnjih izbora, udeo žena u Narodnoj skupštini je manji, navodi se u analizi novinske agencije AFP.

Sada je 36 odsto poslanica, što je pad od 1,3 procentna poena u odnosu na 2022. Rekordna vrednost i dalje iznosi 38,8 odsto u 2017. godini.

Od većih blokova, AFP navodi da Novi narodni front, koji je osvojio najviše mandata na izborima, ima najveći procenat žena u svojim redovima u skupštini, 41,7 odsto.

Najmanje, pak, imaju desni republikanci sa 30,8 odsto.

13:15

Šolc: "Odahnuli smo zbog rezultata"

Nemački kancelar Olaf Šolc izrazio je danas zadovoljstvo rezultatom drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, na kojima je najviše glasova osvojila levičarska koalicija Novi narodni front (LFI) i 182 mesta u nacionalnoj skupštini.

''Odahnuli smo zbog rezultata izbora u Francuskoj. Nadamo se da će predsednik i novi poslanici uspeti da konstruktivno formiraju novu koaliciju'', rekoa je Šolc, prenosi Rojters.

On je istakao da je dobro funkcionisanje Evropske unije ''moguće samo uz Francusku''.

11:36

Peskov: Promena u preferencijama francuskih birača u interesu Rusije

Jasno je da postoji promena u preferencijama francuskih birača, izjavio je danas predstavnik za štampu ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, komentarišući rezultate izbora u Francuskoj i dodao da je ta promena u interesu Rusije.

"Očigledno je da postoji pomak u preferencijama francuskih birača, a taj odnos je zaista teško predvidljiv", rekao je Peskov novinarima nakon što je juče održan drugi krug opštih izbora u Francuskoj, prenela je agencija RIA Novosti.

On je dodao da je Francuska veoma važna zemlja na evropskom kontinentu, tako da Rusiju sve što se tamo dešava interesuje.

10:09

Volodin o Makronu: "Slična sudbina čeka i druge evropske lidere"

Predsedavajući Parlamenta Rusije Vjačeslav Volodin komentirao je rezultate izbora u Francuskoj te je rekao kako će, poput Makrona, slična sudbina dočekati i druge evropske lidere, prenosi Klix.ba

Koalicija aktuelnog predsednika osvojila je drugo mesto na izborima, a Volodin je naglasio kako je Makronov poraz na izborima znak i za druge lidere u Evropi da mogu doživeti sličnu sudbinu.

"Slična sudbina čeka sve sadašnje evropske lidere i Sjedinjene Američke Države. Oni su uključeni u mešanje u suverena pitanja drugih država dok njihovi građani zahtevaju da se pozabave unutrašnjim problemima i razvijanju nacionalne ekonomije", rekao je Volodin.

Takođe, naglasio je kako su u Francuskoj viđeni brojni politički trikovi.

"Francuzi su bili spremni da glasaju za bilo koga. Politički trikovi i smene kandidata nisu pomogli", poručio je ruski zvaničnik.

09:01

Pet scenarija pred Francuzima: Jedan od njih velika kriza

Nakon što je u drugom krugu vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj levičarski blok osvojio najviše mandata, ali nedovoljno da sam formira vlast, za sada je nejasno kako će se formirati nova parlamentarna većina u Nacionalnoj skupštini.

Analitičari navode pet mogućih postizbornih scenarija, s obzirom na to da je levičarski Novi narodni front (NFP) najveća politička snaga u novoj Nacionalnoj skupštini sa 182 poslanika, ali daleko od apsolutne većine, prenosi BFM TV.

08:44

Makron izbegao poraz, ali... Šta dalje sledi?

Sa svojom koalicijom koja je po glasanju u nedelju došla na drugu poziciju ispred krajnje desnice, predsednik Emanuel Makron je izbegao poraz očekivan na prevremenim parlamentarnim izborima.

Međutim, budućnost obećava da će biti komplikovana za njega i na domaćoj sceni i na međunarodnoj.

08:43

Izvor: TV Prva

08:25

Petrović iz Pariza za TV Prva: Ne zna se ko tu koga manje podnosi, situacija je nemoguća

"U Francuskoj je bilo manje više nereda jer u Francuskoj uvek bude nereda posle izbora. Očekivali su se mnogo veći neredi. Kako je Marin Le Pen rekla ovo nije ništa rešilo, ovo je samo odgodilo njihov dolazak na vlast", rekao je filolog Boris Petrović za TV Prva u uključenju iz Pariza. 

"Ne zna se ko tu koga manje podnosi, situacija je nemoguća. Uopšte se ne zna ko će tu napraviti koaliciju. Sve se čini da desnica ne bi došla na vlast", dodao je. 

08:17

Makron izbegao poraz, ali... Šta dalje sledi?

Sa svojom koalicijom koja je po glasanju u nedelju došla na drugu poziciju ispred krajnje desnice, predsednik Emanuel Makron je izbegao poraz očekivan na prevremenim parlamentarnim izborima.

Ceo tekst pročitajte ovde.

  1. Novi narodni front (NFP) 182 mandata
  2. Centristički blok Zajedno (Makron) 163 mandata
  3. Nacionalno okupljanje (RN) 143 mandata

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

1 d

Podeli: