Svet 30

07.07.2024.

23:53

Održani izbori u Francuskoj: Neredi i slavlje širom zemlje; Premijer najavio ostavku FOTO/VIDEO

U Francuskoj je održan drugi krug vanrednih parlamentarnih izbora.

Izvor: B92

Održani izbori u Francuskoj: Neredi i slavlje širom zemlje; Premijer najavio ostavku FOTO/VIDEO
EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Podeli:

Na opšte iznenađenje, levičarski Novi narodni front je izbio na prvo mesto, koalicija oko Makrona je druga, dok je desničarsko Nacionalno okupljanje na trećem mestu.

Posle prvog kruga izbora desničari su bili najbolje plasirani.

Završeno

23:45

23:24

23:13

Sežurne: Melanšon i levičari ne mogu da upravljaju Francuskom

Francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne poručio je večeras da Žan-Luk Melanšon i njegova levičarska koalicija Novi narodni front koji su osvojili najviše glasova na izborima, ne mogu da upravljaju zemljom.

Sežurne, koji je član partije ''Preporod'' predsednika Emanuela Makrona, istakao je da će njegov centristički savez postaviti ''preduslove za bilo kakvu diskusiju'' i isključio mogućnost da Francuskom upravljaju Melanšon i levičarska koalicija, prenosi Politiko.

23:08

Haos na ulicama u Parizu

23:02

Objavljene najnovije prognoze rezultata izbora u Francuskoj: Evo ko vodi

22:54

Slavlje u Parizu

22:51

Haos u Parizu: Sukob policije i demonstranata; Čuju se detonacije

U Parizu je večeras došlo do sukoba policije i oko 500 krajnjih levičara, nakon što levičarski Novi narodni front vodi na parlamentarnim izborima u Francuskoj, rekao je policijski izvor za Figaro.

Ceo tekst pročitajte ovde.

22:25

Melanšon: Novi narodni front će insistirati na priznanju Palestine

Lider levičarske koalicije Novi narodni front Žan-Luk Melanšon, koja vodi na parlamentarnim izborima u Francuskoj, izjavio je večeras da će ta koalicija insistirati na priznanju nezavisne Palestine.

U govoru pristalicama, Melanšon je istakao da postoji mogućnost da će biti teže sprovesti spoljnopolitički program njegove koalicije, o čemu će raspravljati novi premijer i predsednik Emanuel Makron.

''Moraće da se pomire s tim da što pre priznaju Palestinu'', rekao je on dok su okupljeni skandirali ''Sloboda Palestini'', prenosi Politiko.

22:14

Demonstranti pale baklje u znak protesta zbog prvih rezultata izbora

21:41

Tusk: Varšava zadovoljna zbog rezultata izbora u Francuskoj

Poljski premijer Donald Tusk izrazio je večeras zadovoljstvo nakon prvih procena rezultata drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, ocenivši da ''Varšava ima dovoljno razloga za zadovoljstvo''.

"U Parizu entuzijazam, u Moskvi razočaranje, u Kijevu olakšanje. Dovoljno za zadovoljstvo u Varšavi", napisao je Tusk na svom nalogu na mreži Iks.

Prema prvim projekcijama nakon zatvaranja birališta u Francuskoj, na prvom mestu se nalazi levičarska koalicija Novi narodni front, koja bi mogla da osvoji između 180 i 215 mesta u parlamentu.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: