Svet 0

07.07.2024.

15:30

Orban preuzima EP? Patrioti za Evropu sve jači

Novi desničarski savez mađarskog premijera Viktora Orbana Patrioti za Evropu dobio je dovoljno podrške da postane zvanična grupa u Evropskom parlamentu (EP) pošto je belgijska ultradesničarska stranka Flamanski interes saopštila da se pridružuje tom savezu.

Izvor: Tanjug

Orban preuzima EP? Patrioti za Evropu sve jači
EPA-EFE/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT

Podeli:

Flamanski interes je sedma nacionalna partija koja se pridružila desničarskim Patriotima za Evropu.

Flamanski interes saopštio je u subotu da se pridružuje Patriotima za Evropu, nakon što su takve odluke donele holandske i španske krajnje desničarske stranke u petak.

Orban je osnovao Patriote za Evropu krajem prošlog meseca.

Pravila EP zahtevaju da zvanična grupa ima najmanje 23 poslanika iz sedam zemalja. Formalne grupe stranaka dobijaju finansijske i proceduralne prednosti.

Orban je već imao dovoljno poslanika, a sada se u Patriotima za Evropu nalaze desničarske partije iz Mađarske, Austrije, Portugalije, Češke, Španije, Holandije i Belgije.

"Patrioti za Evropu nastavljaju da rastu sa najnovijim timom, belgijskim Vlaams Belangom", napisao je Orbanov portparol Zoltan Kovač u subotu na platformi Iks.

Predsednik Flamanskog interesa Tom van Griken saopštio je u subotu da desničarske, patriotske i nacionalističke stranke čvrsto stoje zajedno u Evropi i da imaju više zajedničkog od onoga što ih deli.

Lider španske stranke Voks Santjago Abaskal rekao je u petak da će se njegova stranka pridružiti Orbanovom savezu, povlačeći se iz grupe evropskih konzervativaca i reformista italijanske premijerke Đorđe Meloni.

Predsednik holandske Partije za slobodu Gert Vilders rekao je da njegova stranka želi da se pridruži Patriotima za Evropu da bi zaštitila nasleđe hrišćanstva i judaizma.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: