Svet 0

06.07.2024.

20:46

Ko je novi iranski predsednik?

Novi iranski predsednik, umereni političar Masud Pezeškijan, probudio je nadu miliona Iranaca koji žele više društvenih sloboda i pragmatičniju spoljnu politiku.

Izvor: Jutarnji list

Ko je novi iranski predsednik?
Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Podeli:

Pezeškijan je u petak u drugom krugu izbora pobedio tvrdolinijaša Saeda Dzalilija.

Njegov trijumf će verovatno pozdraviti svetske sile nadajući se mirnijem pristupu međunarodnoj zajednici sa kojom je Iran u zavadi oko svog nuklearnog programa i podrške paravojnim organizacijama u regionu.

Pezeškijan je uspeo da pobedi na talasu podrške odabrane srednje klase i mladih ljudi – pogođenih godinama represije islamističkog režima.

Šezdesetdevetogodišnji kardiolog obećao je da će voditi pragmatičniju spoljnu politiku, ublažiti tenzije u pregovorima oko nuklearnog programa i doneti socijalnu liberalizaciju društvu i politički pluralizam.

Pod iranskim dvojnim sistemom svešteničke i republičke vlade, predsednik ne može sam da donese velike promene, jer vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei još uvek drži glavnu reč. Ali predsednik može da utiče na ton iranske politike i biće važan faktor u izboru naslednika 85-godišnjeg Hamneija.

Pezeškijan je lojalan iranskoj teokratskoj vladi i ne namerava da se suprotstavi moćnicima bezbednosnog aparata i sveštenstvu.

U televizijskim debatama i intervjuima, obećao je da neće osporavati Hamneijevu politiku.

"Ako pokušam i ne uspem da ispunim svoja predizborna obećanja, oprostiću se od politike i neću nastaviti. Nema smisla trošiti svoje živote i ne služiti našim dragim ljudima", poručio je Pezeškijan biračima.

Vrativši se u oči javnosti nakon godina političke izolacije, reformistički tabor predvođen bivšim predsednikom Mohamadom Hatamijem podržao je Pezeškijana na izborima raspisanim nakon smrti tvrdolinijaškog predsednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera u maju.

Pezeškijanovi stavovi su često bili suprotni Raisijevim. Hamneijev bivši učenik pooštrio je nadzor nad ženama koje se ne pridržavaju pravila oblačenja i zauzeo je oštriju liniju u pregovorima sa svetskim silama.

Pezeškijan je takođe obećao da će oživeti posrnulu ekonomiju, uništenu lošim upravljanjem, korupcijom i američkim sankcijama.

Poslanik od 2008. godine, Pezeškijan je sin Azerbejdžana i Kurdkinje i podržava prava svih manjina u Iranu. Često je kritikovao suzbijanje političkog i društvenog otpora u zemlji. Ali neki Iranci veruju da on neće moći da donese mnogo promena zbog snage Hamneija i njegovih saveznika.

Novi predsednik je 2022. godine zatražio od vlasti objašnjenje u vezi sa smrću Mahse Amini, koja je umrla pod sumnjivim okolnostima u zatvoru nakon što je navodno prekršila pravila oblačenja. Njena smrt izazvala je proteste širom zemlje.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: