Svet 4

05.07.2024.

23:28

Brutalno pokazivanje vojne moći: Svet zabrinut

Najnovija kineska vojna vežba, otkrivena putem satelitskih snimaka, pokazuje jezivu praksu dizanja u vazduh maketa američkih borbenih aviona u udaljenoj pustinji.

Izvor: Jutarnji.hr

Brutalno pokazivanje vojne moći: Svet zabrinut
Profimedia

Podeli:

Satelitski snimci napravljeni 29. maja otkrili su pomalo jezivu kinesku vojnu vežbu, tokom koje je, kao demonstracija vojne moći, simulirano uništavanje američkih borbenih aviona, od kojih svaki vredi oko 90 hiljada evra.

Snimak su snimili Erbas i Google Earth i prikazuju makete američkih borbenih aviona F-35 i F-22 u udaljenoj pustinjskoj oblasti na severozapadu Kine.

Snimci pokazuju da su mnoge od ovih lažnih letelica dignute u vazduh, sa tragovima opekotina i kraterima bombi vidljivim na obližnjoj pisti.

Satelitski snimci, koji pokazuju modele aviona i posledice očiglednih eksplozija, svedoče o usredsređenosti Kine na vežbe suprotstavljanja najnovijoj američkoj vojnoj tehnologiji. Mesto za vežbu sadrži različite tipove modela aviona i nekoliko hangara i radarskih tornjeva, što ukazuje na sveobuhvatno i realistično okruženje za obuku kineskih snaga, prenosi Ekspres.

Ovi snimci, kako piše Ekonomik Tajms, pokazuju da Kina ozbiljno shvata mogući ratni scenario i da je spremna da gađa i uništi američke lovce u slučaju stvarnog razvoja događaja. Snimak dolazi nakon što je Severna Koreja u ponedeljak probno ispalila dve balističke rakete, ali je jedna od njih verovatno letela pogrešno, saopštila je vojska Južne Koreje, dan nakon što je Pjongjang najavio „ofanzivne i snažne“ odgovore na novu američku vojnu vežbu sa Južnom Korejom i Japanom. .

Šef združenja je u saopštenju naveo da su rakete lansirane u razmaku od 10 minuta u severoistočnom pravcu od grada Jangjona na jugoistoku Severne Koreje. Rečeno je da je prva raketa letela 600 kilometara, a druga 120 kilometara, ali nije pisalo gde su pale. Severna Koreja rutinski testira rakete ka svojim istočnim vodama, ali je daljina leta druge rakete bila suviše kratka da bi ih usmerila.

Južnokorejski mediji, pozivajući se na neidentifikovane južnokorejske vojne izvore, javili su da postoji velika verovatnoća da se druga raketa srušila u kopnenom delu Severne Koreje. Izveštaji kažu da je prva raketa pala u vode kod istočnog grada Čongđina. Lansiranja su usledila dva dana nakon što su Južna Koreja, SAD i Japan zaključili svoje nove trilateralne vežbe u regionu. Poslednjih godina, tri zemlje su proširile svoje trilateralno bezbednosno partnerstvo kako bi se bolje suočile sa rastućim nuklearnim pretnjama Severne Koreje i rastućom asertivnošću Kine u regionu.
 

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: