Svet 0

05.07.2024.

20:16

Hamas odlučio: Pristajemo, ali...

Delegacija Hamasa koju je predvodio zamenik vođe grupe Halil Al Haja obavestila je Nasralaha o najnovijim dešavanjima na sastanku u Bejrutu, rekli su izvori.

Izvor: Klix.ba

Hamas odlučio: Pristajemo, ali...
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Podeli:

Jedan od izvora, zvaničnik Hezbolaha, rekao je Rojtersu da će grupa prekinuti vatru čim sporazum o prekidu vatre stupi na snagu u Gazi, ponavljajući prethodne izjave grupe.

"Ako postoji sporazum u Gazi, onda će od nulte sata postojati prekid vatre u Libanu", rekao je zvaničnik.

Ovo saopštenje dolazi nakon obnovljenih pregovora o taocima nakon razgovora između premijera Benjamina Netanjahua i predsednika Džoa Bajdena, kao i nakon što je Izrael poslao delegaciju u Katar da nastavi pregovore, saznaje u petak Jerusalem Post.

Hamas je u petak odustao od svog zahteva za unapred obećanje da će Izrael okončati rat, što je navelo premijera Benjamina Netanijahua da pošalje tim na čelu sa direktorom Mosada Dejvidom Barnom da učestvuje u daljim razgovorima u Dohi.

Netanjahu je razgovarao sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom i obavestio ga da će Izrael učestvovati u pregovorima na osnovu najnovijeg nacrta trofaznog sporazuma koji je Izrael dobio u sredu.

Taj konkretni predlog se bavi oslobađanjem preostalih 120 talaca i pitanjem prekida vatre u Gazi.

Hamas kaže da odbacuje bilo kakve izjave i stavove koji podržavaju planove stranih snaga da uđu u pojas Gaze pod bilo kojim imenom ili opravdanjem.

Oni navode da je upravljanje pojasom Gaze isključivo palestinsko pitanje.

"Palestinski narod neće dozvoliti nikakvo starateljstvo ili nametanje bilo kakvih spoljnih rešenja ili jednačina", dodaje se u saopštenju.

Odvojeno, Komiteti narodnog otpora (PRC), grupa udružena sa Hamasom, kažu da svaki pokušaj raspoređivanja međunarodnih ili drugih snaga u Gazi smatraju "agresijom" i da će se prema njima odnositi kao prema okupatorskim snagama.

SAD su sa arapskim saveznicima razgovarale o uspostavljanju posleratnih mirovnih snaga u Gazi.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: