Svet 0

05.07.2024.

21:45

Makronova najveća suparnica pripretila: Nema više oružja za Ukrajinu

Kako Ukrajina gubi teritoriju u ratu protiv Rusije, izgleda da će podrška jednom od najvećih pristalica Kijeva oslabiti ako krajnja desnica dođe na vlast na francuskim parlamentarnim izborima u nedelju.

Izvor: Index.hr

Makronova najveća suparnica pripretila: Nema više oružja za Ukrajinu
EPA-EFE/RODRIGO JIMENEZ

Podeli:

Marin Le Pen, liderka francuske krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje (RN), obećala je da će premijer njene stranke sprečiti Kijev da koristi oružje dugog dometa, koje je isporučila Francuska, za napade unutar Rusije i da će blokirati francuskog predsednika Emanuela Makronova ideja o slanju francuskih vojnika u Ukrajinu.

"Ako Emanuel Makron želi da pošalje vojsku u Ukrajinu, a premijer je protiv toga, onda neće biti vojske u Ukrajinu. Premijer ima poslednju reč," rekla je Le Pen za Si-En-En.

Marin Le Pen dala je opsežan intervju Kristijanu Amanpuru sa Si-En-En-a uoči drugog kruga vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj, koje je raspisao Makron nakon zapanjujućeg uspeha RN-a na evropskim izborima u maju.

Predstavljajući se čvrsto u francuskom političkom mejnstrimu, tri puta neuspela predsednička kandidatkinja Le Pen pojavila se kao samouverena, borbena ličnost nekoliko dana udaljena od možda najveće političke pobede u svojoj karijeri.

Ankete pokazuju da bi RN u ponedeljak mogao da ima najviše mandata među 577 poslanika u Narodnoj skupštini, iako je malo verovatno da će imati apsolutnu većinu, pa će im Makron verovatno ponuditi da nominuju sledećeg premijera zemlje.

Mladi štićenik Marin Le Pen i predsednik stranke Džordan Bardela ranije je rekao da bi prihvatio premijersku funkciju samo ako RN pobedi sa dovoljno velikom razlikom.

Čak i bez premijerske pozicije, bilo koji zakon u francuskom parlamentu moraće da dobije podršku krajnje desnice. Ako RN dobije premijersku poziciju, to će stvoriti napetu kohabitaciju sa Makronovim centrističkim predsedničkim mandatom, posebno oko centralne politike kao što je francuska podrška ratu Ukrajine protiv Rusije.

Pored blokiranja potencijalnog raspoređivanja trupa u Ukrajinu – o čemu Makron razmišlja kao o načinu povećanja efikasnosti vojnih instruktora – Le Pen je rekla za Si-En-En da će dozvola Kijevu da koristi francuske rakete za napad na ciljeve unutar Rusije takođe biti opozvana.

Makron je bio jedan od prvih lidera koji je javno dozvolio Ukrajini da koristi isporučeno oružje za napad na ciljeve unutar Rusije, otvarajući vrata Vašingtonu da učini isto.

Ovo je omogućilo Kijevu da gađa ruske vojne baze, trupe i artiljeriju koja se koristi za pokretanje napada na Ukrajinu. Osim raspoređivanja trupa, Le Penova je rekla da je njena jedina "crvena linija" u Ukrajini bila da spreči Francusku da postane zaraćena strana upotrebom francuskih raketa dugog dometa protiv ciljeva na ruskoj teritoriji.

Većina zapadnih lidera trenutno ne vidi takve isporuke kao problem za Ukrajinu.

Le Pen je u prošlosti izražavala divljenje Putinu, odbijala je da osudi Putinovu nezakonitu aneksiju Krima 2014. i čak je uzela ogroman kredit od ruske banke.

Mnogi su gajili slične sumnje uoči izbora krajnje desnice Đorđa Melonija za premijera Italije 2022. Međutim, na dužnosti se pokazala kao timski igrač u evropskoj podršci Kijevu.

Međutim, tako nešto se još nije dogodilo sa Le Pen. Rusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je u sredu sliku Le Penove na Iks, rekavši da francuski glasači traže "odmor od diktata Vašingtona i Brisela".

Pod pritiskom važnosti saopštenja, njen odgovor može ukazivati na to da ona zauzima oštar stav prema Moskvi.

"To je oblik mešanja i u tom smislu mislim da je neprihvatljivo," rekla je Le Pen. Već je razbila mnoge kalupe otkako se bavi politikom, a težina stvarne političke moći za Nacionalno okupljanje može je još više promeniti.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: