Svet 1

05.07.2024.

18:59

Hitno upozorenje: Veoma je opasno, ne izlazite napolje FOTO/VIDEO

Više od 12.000 udara gromova zabeleženo je u Grčkoj, koju ovih dana pogađaju jake kiše.

Izvor: Jutarnji list

Hitno upozorenje: Veoma je opasno, ne izlazite napolje FOTO/VIDEO
Shutterstock/Petros Goulas

Podeli:

Nacionalna opservatorija Zevs je u sredu saopštila da je u prvom delu srede, tokom noći i jutra do 12 sati, bilo neverovatnih 12.000 udara gromova, uglavnom koncentrisanih u severnom delu zemlje.

Zbog neviđenog broja udara munja, stanovnici severne Grčke su već u sredu dobili SMS upozorenja nadležnih službi. U četvrtak je na udaru bila Atika, a poruke su počele da stižu na grčkim mobilnim telefonima nekoliko minuta posle podneva. Osim grmljavine, na Grčku se sručila i jaka kiša.

Snažan pljusak pogodio je ostrvo Lezbos i centralnu Grčku. Vatrogasna služba izašla je na teren zbog više manjih požara koji su izbili kao posledica udara groma.

Kiša nije uspela da ih ugasi, ali je bila potrebna akcija vatrogasnih službi. U pojedinim gradovima bilo je i poplava. Spasilačke službe su reagovale, ali na sreću nije bilo izveštaja o ljudskim žrtvama.

Međutim, Grci su od vlasti dobili oštra upozorenja o "brutalnim vremenskim prilikama i opasnosti po zdravlje i život". Meteorolog Giorgos Catrafilijas pozvao je sugrađane na društvenim mrežama da ostanu u zatvorenom prostoru, odnosno da se "danas klone boravka na otvorenom".

"Opasni vremenski uslovi će vladati tokom cele noći. Nemojte ostajati napolju danas. Pokušajte da budete okruženi zgradama ako ste napolju ili u automobilu. Oluja može biti veoma daleko od vas, a da vas svejedno pogodi grom", upozorio je Catrafilijas.

Zbog vremenskih (ne)prilika održan je vanredni sastanak grčkog Odbora za procenu rizika. Nakon toga, ministar za klimatsku krizu i civilnu odbranu Vasilis Kikilijas upozorio je da građani moraju da se pripreme za opasne vremenske uslove zbog očekivanih jakih pljuskova i grmljavine.

Inače se kiša dočekuje sa olakšanjem u u letnjim mesecima kada dobar deo Grčke vapi za svakom kapi vode. Ove godine je bilo upozorenje na novu opasnost od požara, koji sada redovno haraju Grčkom u letnjim mesecima. Problem se pogoršava zbog jakih vetrova. Međutim, sada je prva kiša sa sobom donela i grmljavinu, čime je povećana opasnost od požara, što se ponegde i ostvarilo.

Kako bi se pripremila za vremenske nepogode, Grčka koristi bespilotne letelice za nadgledanje šumskih površina, a u letnjim mesecima u pomoć su joj pritekli vatrogasci iz susednih zemalja. Prošle godine je u stravičnom požaru na severu zemlje stradalo 20 ljudi, a hiljade turista pobeglo je sa čuvene turističke destinacije ostrva Rodos.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: