Svet 25

05.07.2024.

15:10

Završava se rat? Putin: Spreman sam

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je spreman da čuje stav evropskih partnera o rešavanju situacije u Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Završava se rat? Putin: Spreman sam
Profimedia/Russian state agency Sputnik

Podeli:

On se oglasio s obzirom na to da je mađarski premijer Viktor Orban stigao u Moskvu kao predsedavajući Evropskog saveta.

"Naravno, spreman sam da s vama (mađarskim premijerom Viktorom Orbanom) razgovaram o nijansama o ovom (rešavanju situacije u Ukrajini) pitanju i nadam se da ćete me upoznati sa svojim stavom, stavom evropskih partnera", rekao je Putin prilikom Orbanove posete, prenosi agencija Rija novosti.

Orban je zahvalio Putinu na prijemu i kazao: "Po svemu sudeći, Mađarska će postati jedina zemlja u Evropi koja će moći da razgovara sa svima".

Govoreći o bilateralnim odnosima, Putin je naveo da je došlo do pada trgovine između Rusije i Mađarske za 35 odsto, kao i da postoje projekti koji su u toku.

Pre posete Moskvi, Orban je posetio Kijev prvi put posle 12 godina, gde se sastao s predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Visoki evropski zvaničnici istakli su da Orban nije dobio nikakav mandat od Saveta EU da poseti Moskvu i da bi se njegov boravak u ruskoj prestonici odvijao isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije. Isto je rekao i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, čija je članica Mađarska. On je napomenuo da Orban u Moskvu putuje u svojstvu premijera Mađarske i da u Moskvi neće predstavljati NATO.

Podeli:

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: