Svet 2

05.07.2024.

14:59

Ukrajina besna: Poseta Moskvi nije koordinisana sa nama

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da poseta mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi da bi razgovarao o mirovnom rešenju za Ukrajinu nije koordinisana sa Kijevom.

Izvor: Tanjug

Ukrajina besna: Poseta Moskvi nije koordinisana sa nama
Tanjug/Zoltan Fischer/Hungarian PM's Press Office/MTI via AP

Podeli:

"Podsećamo da za našu državu princip 'bez Ukrajine nema sporazuma o Ukrajini' ostaje nepokolebljiv i pozivamo sve države da ga striktno poštuju", navelo je to ministarstvo u saopštenju, prenosi Rojters.

Ukrajina svoj mirovni plan od 10 tačaka i međunarodni samit zasnovan na njemu vidi kao jedini put za okončanje rata sa Rusijom.

Orban je sa svojom delegacijom ranije danas doputovao u Moskvu, gde je održao sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

On je posetu Moskvi nazvao novom etapom mirovne misije, a nakon posete Kijevu pre nekoliko dana. Visoki evropski zvaničnici istakli su da Orban nije dobio nikakav mandat od Saveta EU da poseti Moskvu i da bi se njegov boravak u ruskoj prestonici odvijao isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije. Isto je rekao i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, čija je Mađarska članica.

On je napomenuo da Orban u Moskvu putuje u svojstvu premijera Mađarske i da u Moskvi neće predstavljati NATO.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: