Svet 15

05.07.2024.

15:05

Putin i Orban, oči u oči FOTO

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se danas u Kremlju sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji je danas doputovao u Moskvu.

Izvor: Sputnjik

Putin i Orban, oči u oči FOTO
Tanjug/Valeriy Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Podeli:

Ruski lider je istakao da mu je veoma drago da vidi Orbana u Moskvi i da imaju o čemu da razgovaraju. Putin je rekao da namerava da razgovara sa mađarskim premijerom o bilateralnim odnosima, ali i o svim detaljima situacije na ukrajinskom pravcu.

"Nadam se da ćemo imati mogućnost da razmenimo mišljenja o izgradnji bilateralnih odnosa u ovoj teškoj situaciji i da razgovaramo o perspektivama razvoja najveće evropske krize – imam u vidu ukrajinski pravac," rekao je ruski predsednik.

Putin je rekao Orbanu da razume da on ovaj put nije stigao u Moskvu ,,samo kao dugogodišnji partner, nego i kao predsedavajući u EU".

Ruski lider je rekao da će upoznati mađarskog premijera sa detaljima predloga Moskve za mirno rešavanje ukrajinske krize. Takođe je zatražio od Orbana da ga informiše o stavu Mađarske i Evropske unije o situaciji u Ukrajini.

Putin je takođe istakao da je primetan pad u trgovinskim odnosima Rusije i Mađarske i naglasio da na tom planu ima na čemu da se radi.

Orban je zahvalio Putinu na prijemu u teško vreme za Rusiju.

"Hvala što ste me primili danas," rekao je mađarski premijer, istakavši da je današnji sastanak 'poseban'.

Mađarska će uskoro postati jedina zemlja u Evropi koja će moći da vodi dijalog i sa Rusijom i sa Ukrajinom, istakao je Orban.

"Broj zemalja koje imaju mogućnost da razgovaraju sa obe strane sukoba u Ukrajini se smanjuje. Mađarska će, verovatno, uskoro postati jedina zemlja koja razgovara i sa Rusijom i sa Ukrajinom," ocenio je Orban, istakavši da bi želeo da sazna stav Putina u vezi sa pitanjima koja su važna za Evropu.

Mađarski premijer je nakon otvorenog dela sastanka objavio fotografiju sa Putinom.

"Mirovna misija. Sastanak sa predsednikom Putinom. Zarad mira treba delovati," napisao je Orban.

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: