Svet 0

05.07.2024.

10:25

Sat otkucava: Novi test za Bajdena

Predsednik SAD Džo Bajden danas daje televizijski intervju ABC-ju u nastojanju da promeni utisak posle katastrofalne debate sa Donaldom Trampom, piše agencija Frans pres.

Izvor: Beta

Sat otkucava: Novi test za Bajdena
Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Podeli:

Agencija ukazuje da i ako uspe u tom intervjuu, Bajden neće biti spasen, ali ako ne uspe njegova kandidatura za drugi predsednički mandat će zaista da se drži "o koncu".

Za nedelju dana 81-godišnji demokrata nije uspeo da izbriše užasan utisak izazvan njegovom neuspelom debatom sa republikancem Donaldom Trampom 27. juna. 

Od tog televizijskog duela Amerikanci ga nisu videli kako govori javnosti, bez čitača, i na duže vreme. 

On će za to imati danas prliku u intervjuu sa poznatim novinarem i voditeljem Ej-Bi-Sija (ABC) Džordžom Stefanoulosom koji će biti snimljen u saveznoj državi Viskonsin gde Bajden trenutno vodi izbornu kampanju.

Kao znak da se intervju jako isčekuje televizija je izmenila svoj planirani program. Predviđala je prvo da pokaže izvode intervjua danas, zatim u subotu a kompletan intervju u nedelju. Ali na kraju će večeras u 20.00 po lokalnom vremenu (2.00 u subotu po srednjoevropskom vremenu) Amerikanci moći da vide ceo intervju u specijalnoj emisiji. 

Bajden će govoriti sa novinarem koji kao niko drugi poznaje kako funkcionišu  političke komunikacije. Stefanopulos je radio za bivšeg demokratskog predsednika Bila Klintona, i tokom njegove prve kampanje i zatim u Beloj kući gde je bio jedan od njegovih najbliskijih savetnika tokom njegovog prvog mandata. 

Bajden je u 90-minutnoj debati sa Donaldom Trampom imao teškoće da se izrazi, saplitao se o reči, gubio tok misli, što je izazvalo talas panike unutar njegove demokratske stranke.

Četiri meseca pred predsedničke izbore na kojima će mu rival biti republikanac Tramp, demokrate sumnjaju u Bajdenovu sposobnost da pobedi, a ogromna većina Amerikanaca ne smatra da je sposoban da vlada još četiri godine u slučaju pobede, piše Frans pres.

Džo Bajden, koji nikad nije sa lakoćom govorio, sada na ABC-iju treba da bude uverljiv svojim govorim, sintaksom i izrazom lica.

Početkom nedelje jedna od najuticajnihih osoba među demokratama, bivša predsednica donjeg doma američkog Kongresa Nensi Pelosi ocenila je da je neophodno da Bajden održi jedan ili čak dva intervjua.

Druge pristalice Džoa Bajdena tražile su dugu konferenciju za štampu da ocene njegovu sposobnost da odgovara. 

Američki predsednik, koji retko daje konferencije za novinare ili kad ih daje to radi sa ograničenim brojem pitanja sa unapred izabranim novinarima, obećao je da će održati jednu konferenciju naredne nedelje. 

Glas Amerike kaže da će on održati konferenciju za novinare u nedelju u Filadelfiji da najavi predstojeći NATO samit koji se održava iduće nedelje u Vašingtonu.

Bela kuća juče je odbacila je juče mogućnost da Džo Bajden povuče svoju kandidaturu za drugi predsednički mandat, uprkos veoma ozbiljnoj zabrinutosti da li je u formi. Bajdenova portparolka Karin Žan Pjer rekla je da 81-godišnji predsednik SAD "apsolutno ne razmišlja" o odustajanju.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: