Svet 2

05.07.2024.

7:42

Sastanak pučista

Šefovi vojnih režima nastalih nakon pučeva u Maliju, Burkini Faso i Nigeru sastaće se prvi put u subotu u Nijameju, u Nigeru.

Izvor: Beta/AFP

Sastanak pučista
Tanjug/AP Photo/Richard Eshun Nanaresh, File

Podeli:

Taj susret će se odigrati u okviru samita Alijanse država Sahela (AES) koju su ove zemlje formirale u septembru, a žele da stupe u konfederaciju, saopštili su danas domaćini.

Kapetana Ibrahima Traorea iz Burkine Faso i pukovnika Asimija Goitu iz Malija u petak će u glavnom gradu Nigera dočekati vojni vladar te zemlje, general Abdurahman Tiani.

Ovaj sastanak će se održati dan uoči samita Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOVAS), iz kojeg su tri sahelske zemlje najavile povlačenje još u januaru, a EKOVAS ih poziva da se vrate.

AES je ekonomsko-odbrambena konfederacija koja okuplja tri režima neprijateljski raspoložena prema Francuskoj i drugim zapadnim zemljama. One su se okrenuli drugim partnerima kao što su Rusija, Turska i Iran.

Sredinom maja, ministri spoljnih poslova Burkine Faso, Malija i Nigera "finalizovali" su u Nijameju nacrt teksta o konfederaciji koji bi šefovi država trebalo da usvoje tokom subotnjeg samita.

Ove tri zemlje, koje se suočavaju s krvavim džihadističkim nasiljem, žele da stvore i zajedničku valutu.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: