Svet 0

05.07.2024.

23:43

Rat – dan 863: Dramatično na frontu; Serija jakih napada; Povlače se?

Rat u Ukrajini – 863. dan.

Izvor: B92.net

Rat  – dan 863: Dramatično na frontu; Serija jakih napada; Povlače se?
EPA-EFE/PAVLO PAKHOMENKO

Podeli:

Oko 190.000 regruta potpisalo je ugovore o pridruživanju ruskoj vojsci u 2024. godini, tvrdi Dmitrij Medvedev, a prenose RIA novosti.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su tokom noći oborile sve 32 drona koje je lansirala ruska vojska.

Lideri NATO zemalja trebalo bi da na samitu u Vašingtonu naredne sedmice usvoje plan operacije za koordinaciju isporuke oružja Ukrajini i obuku ukrajinskih snaga.

Ukrajinska vojska izvela je nekoliko artiljerijskih napada na podstanicu "Luč“ u Energodaru gde se nalazi Zaporoška nuklearna elektrana, dok u tri ukrajinske oblasti proglašena je vazdušna opasnost – u Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj i Nikolajevskoj.

Završeno

22:01

Totalni raspad: Vojnici napuštaju položaje

Ukrajinska vojska postepeno napušta pozicije u gradu Krasnogorovska u Pokrovskom rejonu Donjecke Narodne Republike, izjavio je britanski vojni analitičar Aleksandar Merkuris na svom Jutjub blogu.

21:58

Brutalan udar

Ukrajinska vojska granatirala je centar Gorlovke uz pomoć dronova-kamikaza, saopštile su vlasti Donjecke Narodne Republike.

Napad je usledio oko devet sati uveče, a pored dronova, napadi su propraćeni i artiljerijskim granatama.
 

19:54

Proglašena vazdušna opasnost

U tri ukrajinske oblasti proglašena je vazdušna opasnost – u Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj i Nikolajevskoj, podaci su onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.
 

17:26

Vazdušna opasnost u tri ukrajinske oblasti


U tri ukrajinske oblasti proglašena je vazdušna opasnost – u Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj i Nikolajevskoj, podaci su onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.
 

16:35

Ukrajinci udarili; Serija napada

Ukrajinska vojska izvela je nekoliko artiljerijskih napada na podstanicu "Luč“ u Energodaru gde se nalazi Zaporoška nuklearna elektrana.

Prema saopštenjima lokalnih vlasti, u napadima nije bilo povređenih i nije načinjena nikakva šteta.
 

14:40

Najvažnije iz nedeljnog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
  • Oružane snage Rusije su izvele 23 grupna napada visokopreciznim oružjem i dronovima na objekte vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine, pogone za sklapanje dronova;
  • PVO sredstva Rusije oborila su tri ukrajinska aviona, a još pet je uništeno na matičnim aerodromima;
  • Tokom nedelje na kontakt-liniji su se predala 32 ukrajinska vojnika;
  • Jedinice grupe snaga „Centar“ oslobodile su tri naselja u DNR;
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 900 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga „Istok“;
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 2.970 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga „Jug“;
  • Grupa snaga „Zapad“ oslobodila je Stepovu Novoselovku u Harkovskoj oblasti, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 3.580 vojnika;
  • PVO Rusije je presrela 5 raketa „atakams, 14 raketa „storm šedou“, sedam navođenih avionskih bombi „hamer“ i protivradarsku raketu „harm“;
  • Grupa „Sever“ uništila je 5 ukrajinskih brigada, odbila 5 kontranapada, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 1.595 vojnika i 4 tenka,
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su 3.845 vojnika i 5 tenkova u zoni odgovornosti grupe snaga „Centar“.
     

14:38

Sijarto: Mir u Ukrajini mogu doneti samo pregovori

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izrazio je nadu da bi poseta mađarske delegacije Moskvi na čelu sa premijerom Viktorom Orbanom mogla da doprinese postizanju mira u Ukrajini.

Orban i delegacija doputovali su danas u Moskvu i održavaju sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. On je posetu Moskvi nazvao novom etapom mirovne misije.

"Poslednje dve i po godine su dokazale da rat koji se vodi u našem susedstvu nema rešenje na bojnom polju. Da bi se zaustavila ljudska patnja, potrebni su hitni prekid vatre i mirovni pregovori koji će doneti mir", napisao je Sijarto na društvenoj mreži Fejsbuk, postavljajući fotografije sa otvorenog dela sastanka, gde je bio i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prenosi RIA Novosti.

Orban je u Moskvu doputovao samo nekoliko dana pošto je u Kijevu razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

11:55

Ambasador Nemačke u Ukrajini: Stigao treći PVO "patriot"

10:44

Orban: Zadatak Mađarske da napravi korake ka miru u Ukrajini

Mađarska, kao predsedavajuća zemlja rotirajućeg presedništva EU, nema mandat da pregovara u ime Unije, ali je zadatak Budimpešte da napravi korake ka miru u Ukrajini, poručio je danas premijer Viktor Orban u intervjuu za Košut.

On je istakao da je njegov zadatak da pokaže koliko je daleko svaka strana spremna da ide, nakon čega lideri zemalja EU mogu da donesu odluku o narednim koracima kada se radi o Ukrajini.

Takve odluke su još uvek daleko, a ''možemo samo da napravimo korak ka miru'', rekao je on.

09:49

Ruska crnomorska flota primorana da se povuče?

Crnomorska flota ruske mornarice bila je prinuđena da prebazira skoro sve svoje borbene ratne brodove sa Krima na druge lokacije, rekao je šef ukrajinske mornarice.

Viceadmiral Oleksej Nižpapa kaže da glavno pomorsko čvorište ruske mornarice u Crnom moru postaje neefikasno zbog napada Kijeva.

Navodi da su ukrajinski raketni i pomorski udari bespilotnih letelica naneli veliku štetu bazi u Sevastopolju, logističkom centru za popravke, održavanje, obuku i skladištenje municije, između ostalih važnih funkcija za Rusiju.

"Oni su uspostavljeni tokom mnogo decenija, verovatno vekova. I očigledno je da sada gube ovo čvorište", rekao je Nižpapa za Rojters u lučkom gradu Odesi uoči Dana ratne mornarice Ukrajine.

09:49

Moskva: 50 ukrajinskih dronova uništeno iznad Kubana, Rostova i Zaporožja

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su 50 bespilotnih letelica vojske Ukrajine iznad oblasti Kuban, Rostov i Zaporožje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Napominje se da je od toga 14 dronova uništeno nad teritorijom Kubana, 26 nad Zaporožom i 10 nad Rostovskom oblasti.

08:01

Kijev: Tokom noći oborena sva 32 ruska drona

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su tokom noći oborile sve 32 drona koje je lansirala ruska vojska.

Kako se navodi u objavi na Telegramu, ukrajinska vojska oborila je bespilotne letelice u sedam regiona.

Tri bespilotne letelice su oborene iznad južnog regiona Nikolajeva, rekao je tamošnji načelnik.

Još tri su oborene iznad Dnjepropetrovske oblasti, prenosi Rojters.

Načelnik Kijevske oblasti je izvestio da je protivvazduhoplovna odbrana dejstvovala po dronovima u ranim jutarnjim satima.

07:37

Zelenski zahvalan na pomoći koja kasni

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski navodi da je zahvalan za pomoć Zapada ali da kasni, te da su pojedine brigade nedovoljno naoružane.

NATO je odlučio da u Kijev pošalje stalnog specijalnog izaslanika koji će koordinisati pomoć Ukrajini, izjavio je portparol Alijanse.

07:37

Rusi spremni da odgovore na potez SAD-a

Ruski predsednik je izjavio da je Rusija spremna da recipročno odgovori na potez SAD-a da rasporede rakete srednjeg i manjeg dometa u bilo kom regionu sveta.

07:37

Rusija neće proglasiti prekid vatre dok Kijev ne preduzme nepovratne korake

Dve osobe su poginule, a 26 ljudi je ranjeno u ruskim udarima na severoistok, istočnu i jug Ukrajine, saopštavaju lokalne vlasti.

Rusija neće proglasiti prekid vatre sve dok Kijev ne preduzme nepovratne korake prihvatljive Moskvi, kaže Vladimir Putin.

07:37

Guverner Krasnodarske pokrajine:Devojčica poginula u napadu ukrajinskih dronova

U napadu ukrajinskih dronova na Primorsko-Ahtarsk u Krasnodarskoj pokrajini poginula je šestogodišnja devojčica, a nekoliko osoba je povređeno, izjavio je guverner Krasnodarske pokrajine Venjamin Kondratjev.

On je prethodno naveo da je šest osoba, od kojih dvoje dece, hospitalizovano posle napada, da je oštećena stambena zgrada i poremećen rad trafostanice, prenosi RIA Novosti.

Kondratjev je naveo da su ukrajinske snage pokušale da napadnu civilne objekte u regionu pomoću bespilotnih letelica. U Primorsko-Ahtarsku sistemi PVO oborili su nekoliko dronova, navodi RIA Novosti.

07:36

Hiljade regruta se pridružuje ruskoj vojsci

Oko 190.000 regruta potpisalo je ugovore o pridruživanju ruskoj vojsci u 2024. godini, tvrdi Dmitrij Medvedev, a prenose RIA novosti.

07:36

Orban u Moskvi

Mađarski premijer Viktor Orban otputovaće sutra u Moskvu da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekao je za mađarski servis Radija Slobodna Evropa izvor iz mađarske vlade.

Zelenski je na Orbanovu ideju o potencijalnom primirju na frontu odgovorio da je Ukrajina u ratu – "ne možemo samo da pričamo o prekidu vatre. Meni je potreban plan, za naš narod. Ne možemo tek tako da verujemo Putinu".

07:36

Kuleba zatražio da zapadnim oružjem udare na rusku teritoriju

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba zatražio je od partnera Kijeva da dozvole da zapadnim oružjem udare na rusku teritoriju i obezbede više artiljerije i municije.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: