Svet 6

04.07.2024.

21:18

Noćna mora za NATO: Slučajno otkrili rusku "crnu rupu" FOTO

Protivpodmornički patrolni avion P-3C "Orion" portugalskog vazduhoplovstva nedavno je uspeo da locira podmornicu klase Kilo, takođe poznatu u krugovima NATO-a kao "Crna rupa" zbog svoje impresivne prikrivenosti i niskog nivoa buke.

Izvor: bulgarianmilitary

Noćna mora za NATO: Slučajno otkrili rusku "crnu rupu" FOTO
Profimedia

Podeli:

Ruski mediji sugerišu da je identifikovana podmornica najverovatnije B-608 Možajsk Baltičke flote.

Ova detekcija je postignuta sa naprednim optoelektronskim uređajem za praćenje koji radi u multispektralnom režimu, omogućavajući mu da skenira okolinu u optičkom i infracrvenom spektru sa srednjim opsegom talasnih dužina od 3 do 5 mikrona.

Međutim, važno je napomenuti da podmornica, otkrivena u junu 2024. godine, nije bila u borbenom režimu.

Bila je na površini, što znači manje stroge zahteve za prikrivenost. Dakle, ovo konkretno otkriće ne treba posmatrati kao značajno dostignuće za portugalske NATO pilote.

Međutim, prema internom vojnom blogu "Rusko oružje", koji je napisao autor Jevgenij Damancev, moguće dodavanje jedinice za napajanje nezavisno od vazduha značajno će poboljšati borbene performanse ovih podmornica, omogućavajući im da rade autonomno do 20 dana.

Nasuprot tome, moderne zapadne kolege se mogu pohvaliti superiornim elektranama, primoravajući ruske posade na Možajsku i sličnim podmornicama da izrone bar jednom dnevno kako bi se napunile preko dizel generatora.

Ovo svakodnevno izranjavanje čini podmornice ranjivim na detekciju konvencionalnih radara, optičko-elektronskih sistema za izviđanje i ultramodernih AFAR instalacija.

Ovi napredni sistemi su integrisani u velike strateške bespilotne letelice američke vojske, kao što su RQ-4B i MQ-4C.
 

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Povlačimo vojsku

Američka vojska trebalo bi da završi u nedelju povlačenje celokupnog američkog osoblja iz nigerske vazdušne baze 101 u glavnom gradu zemlje Nijameju.

21:28

5.7.2024.

1 d

Podeli: