Svet 8

04.07.2024.

12:40

Rusija je "s***ana"? VIDEO

Ukrajinski FPV dronovi počeli su da ruše ruske izviđačke dronove, što je verovatno rezultat veoma brzog razvoja ukrajinske vojne tehnologije, čiji je cilj da se dobre ideje bez odlaganja prenesu na front.

Izvor: Forbs, Index

Rusija je "s***ana"? VIDEO
EPA/TATYANA ZENKOVICH

Podeli:

U aprilu je glavni centar za razvoj takve tehnologije u Ukrajini BRAVE1 objavio poziv – tražili su projektil za presretačke dronove. Uslovi su bili jednostavi: tražili su sistem koji bi primao informacije o lokaciji, brzini i putanji mete od spoljnih senzora poput radara i potom lansirao dronove koji bi pronašli, lovili i automatski pogađali tu metu.

Mete su naravno, prenosi Indeks, ruski dronovi, konkretno izviđački dronovi orlan-10, zala i superkam, koji lete brzinom od 96–160 kilometara na sat na visini od nekih kilometar i po, piše Forbs.

Ukrajina ima sisteme za obaranje ruskih dronova, ali su rakete za te sisteme preskupe i čuvaju se za ozbiljnije pretnje.

Dva meseca od kada je poziv BRAVE1 objavljen, u maju je ukrajinska granična straža objavila video-snimak koji prikazuje FPV dron koji odozgo presreće ruski izviđački dron zala.

Nakon video-snimka ukrajinske granične straže usledili su i drugi, što potvrđuje da se ne radi o izolovanim incidentima, već o trendu, i to potencijalno uznemirujućem trendu za Ruse.

Ruski dron orlan-10 je standardni dron za traženje artiljerije, a koristi se za lociranje meta i usmeravanje vatre. Zara je dron koji pronalazi mete za udare kamikaza-dronovima lanset. Bez tih “očiju na nebu”, ruska artiljerija i piloti lanseta ne mogu da pogode mete, što je ozbiljan udarac za vojsku koja se snažno oslanja na svoju artiljeriju.

“Ako ukrajinski dronovi neutrališu ruske izviđačke dronove, to će iz temelja promeniti ovaj rat na način na koji se Rusija ne može i neće moći oporaviti”, napisao je na društvenoj mreži Iks analitičar Andrju Perpetua.

“Ako Ukrajina može na većoj skali da izvodi ovo što vidimo na snimcima... Rusija je s***ana na način koji je teško uopšte i koncipirati”, dodao je on.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: