Svet 0

04.07.2024.

18:18

Netanjahu saziva hitan sastanak

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sazvaće sastanak bezbednosnog kabineta na kojem će biti razmotren predlog Hamasa o mogućem prekidu vatre i sporazum u vezi s taocima.

Izvor: Tanjug

Netanjahu saziva hitan sastanak
EPA-EFE/Ohad Zwigenberg / POOL

Podeli:

To je danas potvrdio neimenovani izvor u kabinetu predsednika Vlade Izraela.

Prema istom izvoru, pre sastanka kabineta, Netanjahu će imati konsultacije sa svojim pregovaračkim timom, prenosi Tajms of Izrael.

Izrael proučava odgovor Hamasa na predlog koji bi uključivao razmenu talaca i primirje u Pojasu Gaze, saopšteno je juče iz izraelske obaveštajno-bezbednosne agencije Mosad.

"Izraelski pregovarački tim dobio je od posrednika odgovor Hamasa na okvirni predlog razmene talaca. Izrael proučava taj dokument i odgovoriće preko posrednika", navodi se u saopštenju Mosada objavljenom u ime kabineta premijera Benjamina Netanjahua, prenosi Rojters.

U saopštenju nema detalja, a palestinska militantna grupa Hamas nije odmah bila dostupna za komentar.

Posrednici, uključujući Egipat, Katar i Sjedinjene Američke Države, već mesecima pokušavaju da obezbede primirje i oslobađanje preostalih 120 talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze, ali mirovni napori su u zastoju.

U Hamasu tvrde da se bilo kakvim dogovorom mora okončati rat uz potpuno povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze, a Izrael uzvraća da će prihvatiti samo privremeni prekid borbi jer je cilj jevrejske države potpuno uništenje Hamasa.

Plan primirja koji je krajem maja ove godine objavio predsednik SAD Džozef Bajden uključuje postepeno oslobađanje izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi i povlačenje izraelskih snaga u dve faze.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Povlačimo vojsku

Američka vojska trebalo bi da završi u nedelju povlačenje celokupnog američkog osoblja iz nigerske vazdušne baze 101 u glavnom gradu zemlje Nijameju.

21:28

5.7.2024.

1 d

Podeli: