Svet 2

04.07.2024.

11:31

Otkriven plan; Pentagon počinje premeštanje borbenih aviona

Pentagon otkrio plan velike nadogradnje svojih vazdušnih snaga u Japanu, s planovima da se postavljaju napredniji borbeni avioni na liniju fronta.

Izvor: Njuzvik

Otkriven plan; Pentagon počinje premeštanje borbenih aviona
Profimedia/JLPPA

Podeli:

Cilj je, kako je preneo Njuzvik, što bolje suprotstavljanje rastućim pretnjama iz Rusije, Kine i Severne Koreje.

Naime, kako se navodi, videće se kretanje aviona na tri lokacije u Japanu: u vazduhoplovnim bazama Kadena i Misava i bazi marinaca u Ivakuniju.

Vazduhoplovstvo će iz vazduhoplovne baze Kadena povući 48 borbenih aviona „F-15C/D igl“, koji su bili u upotrebi više od 30 godina, a zameniće ih 36 novijih aviona „F-15EKS igl II“, saopštilo je Ministarstvo odbrane, dok će se zadržati rotaciono prisustvo taktičkih aviona četvrte i pete generacije.

Kadena je inače glavno američko vojno čvorište na Okinavi, jugozapadnom japanskom ostrvu koje čini deo takozvanog prvog lanca ostrva. Zbog svoje blizine Tajvanu, oko 370 milja, Kadena se takođe naziva „Ključni kamen Pacifika“, važno uporište za projekciju vazdušnih snaga SAD na Tajvanski moreuz.

Japan ugošćava više od 50.000 aktivnog američkog vojnog osoblja, oko dve trećine na Okinavi, što je najviše bilo gde u svetu van teritorije SAD. Uprkos snažnoj podršci Tokija, njihovo prisustvo ostaje osetljiva tema.

Vazduhoplovstvo SAD će takođe unaprediti bazu u severnom Honšuu, glavnom japanskom ostrvu. 36 „F-16 fajting falkona“ u vazduhoplovnoj bazi Misava biće zamenjeno sa 48 „F-35A lajning II“, pete generacije stelt lovaca.

Misava se nalazi u blizini Tsugaru moreuza, glavnog plovnog puta koji povezuje Japansko more sa širim Tihim okeanom, koji često koriste i kineska i ruska pomorska plovila za izvođenje operacija i vežbi u vodama istočno od Japana. Očekuje se da će stelt borbeni avioni biti sposobniji da se nose s pretnjama koje predstavljaju novije generacije neprijateljskih ratnih brodova.

U blizini jugozapadnog vrha Honšua, korpus marinaca će modifikovati nepoznati broj borbenih aviona „F-35B lajtning II“ u vazduhoplovnoj bazi marinaca Ivakuni, kao deo svog plana modernizacije. Avion, dizajniran za kratko poletanje i vertikalno sletanje, ili STOVL, od suštinskog je značaja za ekspedicione operacije korpusa u zapadnom Pacifiku.

U slučaju sukoba na obližnjem Korejskom poluostrvu, gde je režim Kim Džong Una nastavio niz provokativnih raketnih testova, američke jedinice u Ivakuniju mogle bi da budu među prvim talasom „neregionalne“ podrške svojim kolegama u Južnoj Koreji.

Avioni F-35B bi takođe podržali japanske snage za samoodbranu u Istočnom kineskom moru, gde Tokio i Peking imaju pomorske sporove.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: