Svet 0

04.07.2024.

10:59

Nemačka donela nove mere: Kazne "koje zaista bole" za nepristojne poslanike

Nemački parlament treba da pooštri kazne za političare koji prekidaju sednice uvredama i nepristojnim ponašanjem, nakon porasta "antisocijalnih ispada" u skupštini.

Izvor: Avaz.ba

Nemačka donela nove mere: Kazne "koje zaista bole" za nepristojne poslanike
EPA-EFE/Filip Singer

Podeli:

Po principu "žuti karton, crveni karton" sa fudbalskih utakmica, "provokativni poslanici i ozloglašeni povratnici" ubuduće će dobiti  "efikasnije kazne", rekla je Berbel Bas, predsednica Bundestaga.

Ona je dodala da će posebna pažnja biti posvećena povratnicima.

Peticiju je podnela tročlana koalicija kancelara Olafa Šolca i očekuje se da će biti usvojena pre letnje pauze, piše Gardijan. Prema novim pravilima, novčane kazne bi mogle biti automatski primenjene ako poslanik "zaradi" tri opomene tokom tri nedelje koliko parlament zaseda.

Sadašnja pravila, koja su poslednji put revidirana 1980-ih, kažu da "za bilo šta osim manjeg kršenja reda ili dostojanstva Bundestaga" predsednik može da kazni poslanika sa hiljadu evra.

Ovo se može povećati na dve hiljade evra za ponovljeni prekršaj. Berbel Bas, članica Šolcovih socijaldemokrata, pozvala je da se taj iznos udvostruči "tako da zaista boli", uz početne kazne od 2.000 evra koje se popnu na 4.000 evra.

"Predsedavajući bi na kraju trebalo da ima ovlašćenje da udalji poslanike iz sale, uz saglasnost kvalifikovane većine članova", rekla je Bas, koja traži odobrenje opozicionog konzervativnog saveza CDU/CSU.

Cilj ovih mera je da se poslanicima koji se loše ponašaju pokažu "da su ljudi zgroženi njihovim ponašanjem", rekla je ona. Više puta je napomenula da dobija pisma građana koji "optužuju poslanike da se na igralištu ponašaju gore od nasilnika". 

"Od poslednjeg opšteg skupštinskog zakona 1980. godine, mnogo se toga promenilo,"  rekla je ona. Takođe bi želela da se kazne poslanici koji snimaju i fotografišu svoje kolege i postavljaju ih na internet sa izričitom ciljem da ih oklevetaju.

"Krajnji cilj ne bi trebalo da bude kažnjavanje poslanika, već podsećanje na poštovanje jedni prema drugima, navika koja se sve više zanemaruje," rekla je ona.

"Moramo da budemo pažljiviji sa govorom, ne treba da se napadamo i da se klevetamo. Naša debatna kultura je ogledalo društva," dodala je.

Ona smatra da je porast uvredljivog ponašanja prema poslanicima, pozivajući se na pretnje koje je i sama dobijala, deo opšte rasprostranjenog pada uljudnosti. Iako se u vladinom predlogu direktno ne pominje opoziciona Alternativa za Nemačku, parlamentarne debate su postale primetno žešće otkako su krajnje desničarski populisti ušli u parlament 2017. godine, navodi Gardijan.

AfD se smatra odgovornim za najveći broj nezakonitih ometanja i improvizovanih komentara, koji se često glasno ubacuju tokom parlamentarnih debata. Kazne se retko izdaju, ali je prošle nedelje Beatriks fon Štorh iz AfD-a kažnjena sa 1.000 evra zbog komentara upućenih kolegi poslaniku za koje je potpredsednica Bundestaga Katrin Gering-Ekart rekla da su transfobične, opisujući njen ispad kao "ponižavajuće i nepoštovanje".

Britanski list podseća da je engleski parlament počeo da izrađuje najranija poznata pravila poretka 1560-ih. Pravilo da "u raspravi treba izbegavati lične napade" usvojeno je 1604. godine, a zatim su ga, uz druge propise, prepisali razni sabori koji su ih prilagodili svojim kućama.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: