Svet 3

04.07.2024.

7:54

Grčka je u plamenu VIDEO

Jaka munja izazvala je u sredu dva požara na grčkom ostrvu Tasos, dan nakon što su vatrogasne snage ukrotile šumske požare izazvane jakim vetrovima na druga dva ostrva.

Izvor: Tanjug

Grčka je u plamenu VIDEO
vichie81/Shutterstock

Podeli:

Više od 32 vatrogasca uz pomoć 13 vatrogasnih vozila, jedne letelice i dva helikoptera pokušavali su da ugase plamen koji proždire šumsko zemljište na dva fronta na ostrvu u severnom Egejskom moru 306 km severno od Atine, saopštila je vatrogasna brigada.

Požar bukti i kod turističkog mesta Kardamaina.

Šumski požari su poslednjih godina postali češći i razorniji u Grčkoj zbog klimatskih promena, a grčka Služba civilne zaštite upozorila je na još nestabilnije vreme u sredu i četvrtak, navodeći da se očekuju oluje sa velikom učestalošću grmljavina i gradom.

Najviše će biti pogođene centralna i severna Grčka.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis upozorio je ove nedelje na opasno leto sa šumskim požarima nakon dugotrajne suše i neuobičajeno jakih naleta vetra za ovu sezonu.

Prošle godine u šumskim požarima na severu zemlje poginulo je 20 ljudi, a 19.000 primorano je da napusti ostrvo Rodos.

Za rano lociranje požara, ova mediteranska zemlja sve više koristi dronove koji pomažu u nadgledanju šumskog zemljišta.

Oko 240 vatrogasaca iz zemalja uključujući Bugarsku, Maltu, Moldaviju i Rumuniju pojačaće grčke vatrogasne snage od jula do septembra, saopštilo je Ministarstvo civilne zaštite.
 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: