Svet 9

04.07.2024.

23:59

Rat – dan 862: Uzbuna; Povukli su se; Ukrajina pred slomom?

Rat u Ukrajini – 862. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 862: Uzbuna; Povukli su se; Ukrajina pred slomom?
Profimedia

Podeli:

Sjedinjene Američke Države izdvojile su za Ukrajinu veliki novi paket naoružanja i opreme za podršku ukrajinskoj vojsci, vredan 150 miliona dolara, saopštio je danas Stejt department.

Završeno

23:43

Najmanje dve osobe poginule, 26 povređeno u ruskim napadima širom Ukrajine

Najmanje dve osobe su poginule, a 26 je povređeno u današnjim ruskim napadima u ukrajinskim oblastima Odese, Harkova i Donjecka, Dnjepropetrovska i Hersona, saopštile su lokalne vlasti.

Jedna žena je poginula, a povređeno je sedam osoba u ruskom raketnom napadu u južnoj Odeskoj oblasti, napisao je regionalni načelnik Oleg Kiper na Telegramu.

Kiper je naveo da je u napadu oštećena lučka infrastruktura, preneo je Rojters.

Jedna žena je poginula, a jedan muškarac je ranjen u ruskom napadu navođenom bombom na jedno selo u oblasti Harkova, objavio je regionalni načelnik Oleg Sinegubov.

Devet osoba, uključujući četvoro dece, ranjeno je ruskom napadu dronom na grad Novogrodovka u Donjeckoj oblasti, saopštio je načelnik Vadim Filaškin.

Sedam osoba ranjeno je u ruskom napadu na Dnjepropetrovsku oblast, saopštio je načelnik regiona Sergej Lisak.

Dva civila su ranjena u gradu Hersonu u ruskom napadu dronom, saopštila je lokalna administracija.

21:17

Uzbuna u Ukrajini; Pogođeno, sve gori

"Ruske trupe su balističkom raketom pogodile lučku infrastrukturu Odeske oblasti, izbio je požar, koji se još uvek gasi, saopštili su odbrambene snage Jug“, saopštio je ukrajinski Telegram kanal Obščestveno.

Ranije su mediji javili da je eksplozija odjeknula u luci Černomorsk.

Neposredno pre toga, u nekoliko regiona Ukrajine, uključujući Odesu, objavljena je uzbuna za vazdušni napad.
 

18:51

Udar iskandera spalio skladište goriva kod Poltave

Ruske snage su raketom Iskander gađale skladište nafte vojnih grupa Oružanih snaga Ukrajine kod Poltave.

Načelnik Poltavske oblasne vojne uprave juče je rekao da je izvršen napad na objekat u regionu, ne navodeći detalje, a Vazduhoplovna komanda Oružanih snaga Ukrajine „Vostok” drsko je odlučila da prevari Ukrajince saopštenjem o obaranju projektila H-59.

U stvari, 3. jula izvršen je raketni udar na rezervoare goriva za potrebe nekoliko velikih grupa Oružanih snaga Ukrajine. Projektil je uništio pumpnu stanicu i zapalio cevovod zajedno sa jednim od rezervoara. 

U ovom trenutku rezervoari i dalje gore, kako je danas saopštilo Ministarstvo energetike Ukrajine.

13:16

Pojačane trupe

Ukrajina je povećala grupu trupa na donjeckom i harkovskom pravcu zbog dejstava ruske vojske, izjavio je za Sputnjik savetnik šefa DNR Jan Gagin.
 

13:12

Najvažnije sa današnjeg brifinga ruskog Ministarstva odbrane

-Oružane snage Rusije uništile su dva preduzeća ukrajinskog vojno-industrijskog kompleksa, rafineriju nafte i skladište gorivakojima se snabdevala ukrajinska vojska;

-Na matičnom aerodromu uništen je avion MiG-29 Vazdušnih snaga Ukrajine;

-Oružane snage Ukrajine izgubile su usled dejstava grupe snaga "Zapad" u LNR i Harkovskoj oblasti 600 pripadnika;

-Grupa snaga "Sever" uništila je 6 ukrajinskih brigada, protivnik je tokom prethodnog dana izgubio gotovo 225 vojnika, borbeno vozilo PVO sistema "grad";

-Grupa snaga "Jug" uništila je tokom prethodnog dana 11 terenskih skladišta municije ukrajinske vojske;

-Jedinice grupe snaga "Dnjepar" uništile su ljudstvo i tehniku tri brigade Oružanih snaga Ukrajine;

-Ukrajinska vojska izgubila je gotovo 630 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga "Jug";

-Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 140 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga "Dnjepar";

-Gotovo 490 vojnika i tri tenka izgubile su Oružane snage Ukrajine tokom prethodnog dana u zoni odgovornosti grupe snaga "Centar";

-Grupa snaga "Istok" tokom proteklog dana odbila je tri kontranapada ukrajinske vojske, protivnik je u zoni odgovornosti grupe izgubio gotovo 140 vojnika,

-Snage PVO Rusije tokom prethodnog dana uništile su 37 ukrajinskih dronova, avionsku bombu "hamer", 14 granata PVO sistema.

09:17

Ruski gubici na današnji dan

09:13

Oboren 21 Šahded, Rusi kontrolišu Časov Jar

Ukrajina je tokom noći oborila 21 ruski dron Šahed, dok ruske snage tvrde da kontrolišu deo grada Časov Jar.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je dronove u šest regiona u severnoj i centralnoj Ukrajini, saopštile su danas vazduhoplovne snage, prenosi Rojters.

Guverner severnog regiona Černigova rekao je da je više od 5.000 domaćinstava u regionu bez struje.

Ministarstvo odbrane Rusije juče se saopštilo da su njene snage preuzele kontrolu u ukrajinskom gradu Časiv Jaru, dok Ukrajina tvrdi da borbe i dalje traju. Časiv Jar se nalazi 20 kilometara zapadno od Bahmuta, grada koji su ruske snage zauzele pre godinu dana.

I ruska i ukrajinska strana tvrde da bi Časiv Jar bio strateško mesto koje bi Rusija mogla da iskoristi kao potencijalnu polaznu tačku za kretanje na zapad kroz region Donjecka ka gradovima Kramatorsk i Slavjansk.

Službenik za štampu Ukrajinske 24. brigade koja brani grad, Ivan Petrečak rekao da je situacija "kritična".

"Situacija je i dalje napeta. Ali držimo svoj položaj", rekao je on i dodao da se ruska vojska pridržava "poznate taktike" - premeštaju pešadiju u šumovita područja, a zatim se razilaze, pa napadaju ukrajinske pozicije u malim grupama.

07:46

Uništen MiG-29

Oružane snage Rusije su operativno-taktičkim raketnim sistemom "iskander" uništile ukrajinski lovac MiG-29 na aerodromu Dolgincevo u Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Takođe je uništena avionska municija i vozila vazduhoplovne inžinjerijske službe.

07:31

Veliki napad na Zaporožje

Najmanje dve osobe su poginule u ruskim napadima u ukrajinskoj oblasti Zaporožje, izjavio je danas regionalni guverner Ivan Fedorov.

"Jedan muškarac i žena su poginuli nakon neprijateljskog granatiranja", a jedan muškarac je ranjen, naveo je guverner na Telegramu.

On je dodao da je u poslednja 24 sata bio 391 ruski napad na deset opština u regionu Zaporožja.

07:30

Peskov: "Erdogan ne može da bude posrednik"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ne može da bude posrednik u pregovorima između Rusije i Ukrajine, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

''Ne, nije moguće'', bio je odgovor Peskova na pitanje novinara postoji li mogućnost da Erdogan posreduje u razgovorima Moskve i Kijeva, ali je potvrdio da je na jučerašnjem sastanku Erdogana i ruskog predsednika Vladimira Putina ''bilo reči o Ukrajini'', prenosi RIA

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: