Svet 0

03.07.2024.

23:32

Teško oboleli opozicionar pušten iz zatvora

Rihor Kastsusiu, značajni beloruski opozicionar koji boluje od ozbiljne vrste raka, pušten je iz zatvora, tri godine pošto je uhapšen u obračunu lidera Belorusije Aleksandra Lukašenka sa političkim protivnicima, rekao je jedan član njegove porodice.

Izvor: Beta

Teško oboleli opozicionar pušten iz zatvora
txking/Shutterstock

Podeli:

Do oslobođenja je došlo nekoliko dana pošto je Lukašenko rekao da će pustiti na slobodu teško bolesne političare koji su uhapšeni tokom ogromnih protesta protiv njegove vladavine, 2020. godine.

Među njima će, kako je rekao, biti i oni koji su "razbijali zemlju".

Do protesta je došlo nakon što je opozicija odbila da prizna rezultate izbora na kojima je Lukašenko dobio šesti uzastopni predsednički mandat.

Lukašenko je potom krenuo u nasilno slamanje protesta, pa je uhapsio više od 30.000 ljudi, a mnogi su surovo premlaćeni u zatvoru. Među uhapšenima bili su novinari i opozicioni političari. 

Potom su brojni mediji pogašeni, kao i organizacije za zaštitu ljudskih prava.

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Podeli: