Svet 12

03.07.2024.

22:35

Novi udarac za Bajdena: Ona ima veće šanse protiv Trampa

U slučaju da Džo Bajden odustane od kandidature nakon nastupa u prošlonedeljnoj debati sa Donaldom Trampom, bivša prva dama Mišel Obama je jedini mogući kandidat demokrata koji bi pobedio Trampa prema anketama, prema istraživanju Ipsosa.

Izvor: Index.hr

Novi udarac za Bajdena: Ona ima veće šanse protiv Trampa
EPA/JUSTIN LANE

Podeli:

Mišel Obama je takođe na vrhu liste favorizovanja među registrovanim glasačima, a Tramp i Bajden joj zaostaju za više od 10 procentnih poena.

Na pitanje da li Tramp ili Bajden treba da odustanu od kandidature nakon debate, skoro tri od pet ispitanika se slažu da bi Bajden trebalo da odstupi, a nešto manje od polovine je isto reklo za Trampa.

Tramp i Bajden ostaju izjednačeni među registrovanim glasačima za novembarske predsedničke izbore. U drugim hipotetičkim mečevima demokrata i Tramp, samo je Mišel Obama bolja od Trampa među registrovanim biračima.

Na pitanje za koga bi glasali na predsedničkim izborima u novembru, 40 odsto registrovanih birača glasalo bi za Bajdena, a 40 odsto za Trampa. Ovaj odnos je zapravo stabilan od kraja maja 2024, kada je 41 odsto njih bilo za Bajdena, a 39 odsto za Trampa.

Na pitanje o mogućim kandidatima demokrata protiv Trampa, 50 odsto registrovanih birača kaže da bi glasalo za Mišel Obamu, u poređenju sa samo 39 odsto za Trampa.

Svi ostali mogući demokratski kandidati imaju ili slične ili lošije rezultate od Bajdena protiv Trampa.

Potpredsednica Kamala Haris osvaja 42 odsto registrovanih birača u poređenju sa Trampovih 43 odsto. Guverner Kalifornije Gevin Njusom osvojio je 39 odsto registrovanih birača u odnosu na Trampovih 42 odsto. Svi ostali demokratski kandidati imaju između 34% i 39% potencijalnih glasova među registrovanim biračima.

Mišel Obama je takođe jedina od svih ponuđenih kandidata u anketi koja uživa pozitivno mišljenje više od polovine ispitanika.

Za 55 odsto ispitanih, Obama je pozitivan političar. Ipak, treba napomenuti da je bivša prva dama nekoliko puta jasno stavila do znanja da ne namerava da ide na izbore, a ranije je posao predsednika nazvala stresnim i iscrpljujućim i nečim što "ne bi sebi priuštila".

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Podeli: