Svet 3

03.07.2024.

18:22

Veliki povratak Vikiliksa: Objavljeni tajni dokumenti izraelskih obaveštajaca

Nešto više od nedelju dana nakon što je Džulijan Asanž pušten iz zatvora u Velikoj Britaniji, čime je okončana 13-godišnja pravna bitka, veb-sajt koji je on osnovao, Vikiliks, objavio je tajne dokumente izraelskog Ministarstva informacija.

Izvor: Index.hr

Veliki povratak Vikiliksa: Objavljeni tajni dokumenti izraelskih obaveštajaca
Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko

Podeli:

U postu na Iksu, nekadašnjem Tviteru, Vikiliks je podelio tajni izraelski obaveštajni dokument iz oktobra 2023, za koji tvrdi da pominje izraelski plan da namerno protera civile iz Gaze u Egipat.

Vikiliks navodi da su izraelske vlasti zaključile da bi "takva strategija donela dugoročne pozitivne rezultate."

"Plan predviđa proces od tri koraka koji uključuje uspostavljanje šatorskih naselja na Sinaju i otvaranje humanitarnog koridora, nakon čega sledi izgradnja gradova na severnom Sinaju iz kojih više neće biti povratka", napisali su uz link do ceo dokument.


Rat u Pojasu Gaze traje skoro devet meseci, nakon što su teroristi Hamasa upali na jug Izraela i ubili 1139 ljudi, uglavnom civila, dok su još 250 ljudi kidnapovali i odveli u Gazu.Izraelski odgovor je bio žestok i traje, a izraelske vlasti tvrde da neće stati dok ne unište Hamas.

U napadima izraelske vojske na Gazu stradalo je 35.000 Palestinaca, od čega 56 odsto žena i dece. Desetine hiljada je ranjeno, dok se Izrael suočava sa kritikama zbog masovnog kršenja ljudskih prava, prisilne evakuacije civila, a neke zemlje su čak optužile Izrael da je počinio genocid.

Podsetimo, Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa, sajta koji od 2006. godine objavljuje seriju poverljivih dokumenata svetskih vlada i obaveštajnih agencija, vratio se u Australiju pre nedelju dana nakon što se nagodio sa sudom i priznao krivicu po američkoj špijunaži.

SAD su godinama tražile ekstradiciju, suđenje i drakonsko kažnjavanje Asanža zbog otkrivanja poverljivih dokumenata i identiteta američkih obaveštajnih zvaničnika, za koje su rekli da su im ugrozili živote.
 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: