Svet 0

03.07.2024.

20:46

"Šamarčina" za Zelenskog: Previše ste korumpirani...

Ukrajina je previše korumpirana da bi se pridružila NATO-u i SAD će to reći lideru Volodimiru Zelenskom, tvrdi visoki američki zvaničnik koji nije imenovan.

Izvor: Dejli mejl

"Šamarčina" za Zelenskog: Previše ste korumpirani...
Profimedia

Podeli:

Kako prenosi dejli mejl, to će svakako biti veliki udarac ambicijama Zelenskog i njegove zemlje.

Kako se navodi, odbrambeni blok će na svom godišnjem samitu sledeće nedelje zatražiti da Ukrajina preduzme "dodatne korake pre nego što formalni razgovori o članstvu Ukrajine u NATO napreduju", rekao je taj visoki američki zvaničnik za britanski Telegraf.

Zelenski se zalagao za ulazak u NATO nakon što je započela ruska invazija na njegovu zemlju, kako bi se Ukrajina zaštitila od buduće invazije, pošto NATO ima klauzuli koja obavezuje članice alijanse da vojno brane saveznike ako budu napadnuti.

Ali korupcija je, između ostalog, bila glavni trn u oku Alijansi, ističe američki zvaničnik.

Godine 2022, nakon što je Ukrajina formalno podnela zahtev za ulazak u EU, Komisija EU je napisala o Ukrajini da, iako je "sprečavanje i borba protiv korupcije posebno visoko na ukrajinskom planu reformi od Revolucije dostojanstva" 2014. godine, "korupcija ostaje ozbiljan izazov".

Čini se da se Zelenski direktno bavi problemom, posebno u vojsci. U septembru je otpustio svih šest svojih zamenika ministara odbrane bez objašnjenja nedeljama nakon što je smenio svog glavnog ministra odbrane, naveo je britanski list.

SAD su priznale njegove napore, a zvaničnik Stejt departmenta je za Telegraf rekao: "Moramo da se povučemo i aplaudiramo svemu što je Ukrajina uradila u ime reformi u poslednje dve i više godine."

"Dok nastavljaju da prave te reforme, želimo da ih pohvalimo, želimo da razgovaramo o dodatnim koracima koje treba preduzeti, posebno u oblasti borbe protiv korupcije. To je prioritet za mnoge od nas za stolom", dodao je izvor.

NATO je Ukrajini dao listu reformi koje Ukrajina mora da sprovede pre nego što se kvalifikuje za članstvo, na čemu navodno Zelenski radi.

"To je nešto što NATO tiho radi ispod radara što im pomaže da se približe članstvu", rekao je izvor.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: