Svet 2

03.07.2024.

14:18

Slovenija povlači priznanje? Opozicija traži od Ustavnog suda da preispita odluku

Najveće opozicione stranke Demokrate (SDS) i Nova Slovenija (NSi) zatražile su danas od Ustavnog suda da preispita slovenačko priznanje palestinske države, potez koji je Narodna skupština ozvaničila početkom juna.

Izvor: Tanjug

Slovenija povlači priznanje? Opozicija traži od Ustavnog suda da preispita odluku
Profimedia

Podeli:

Opozicioni poslanici, koji su bojkotovali glasanje, osporavaju priznanje na osnovu navoda o zloupotrebi skupštinske procedure, prenosi agencija STA.

Stranke bi želele da sud poništi odluku o priznanju nakon što utvrdi da je neustavna i da je u suprotnosti sa relevantnom skupštinskom procedurom.

Slovenija je 4. juna priznala Palestinu. SDS je tada podneo predlog za referendum u pokušaju da se glasanje odloži za 30 dana u skladu sa dosadašnjom skupštinskom praksom, ali je koalicija odlučila da to zaobiđe tako što je reinterpretirala član Poslovnika skupštine, što je potez koji su opozicija i pojedini pravni stručnjaci kritikovali kao zloupotrebu skupštinske procedure.

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: