Svet 31

03.07.2024.

15:16

Ups, opet... "Iskander" spržio Mi-24 video

Nakon što su ruske snage primetile avione Su-27 ukrajinskih oružanih snaga, parkirane na potpuno otvorenom prostoru, poslale su na njih projektil “iskander“, a nakon toga učinili su sličnu stvar.

Izvor: Forbs, Index

Ups, opet... "Iskander" spržio Mi-24 video
Tanjug/John Hamilton/U.S. Army via AP, File

Podeli:

Suhoji su, naime, bili potpuno nezaštićeni, zbog čega je ukrajinska vojska pretrpela javne kritike. Avioni su pogođeni su usred bela dana u avio-bazi Mirgorod na severu Ukrajine, samo 160 kilometara od granice s Rusijom.

"Iskander", kako piše Forbs, a prenosi Indeks, pogodio je dva Su-27 i oštetio bar još pet, a danas se ponovo dogodilo nešto slično.

Ruski dron uputio se prema ukrajinskoj vazdušnoj bazi u Poltavi, istočno od Mirgoroda i podjednako daleko od granice. Nakon nekoliko sati izviđanja bazu je udario projektil "iskander". Oštetio je, a možda i uništio, helikopter Mil Mi-24 ukrajinske vojske, navodi Forbs.

U istom tekstu se navodi da je nedostatak protivvazdušne odbrane izložio ukrajinske vazdušne baze ruskim napadima koji od jeseni postaju sve češći.

Do sada su u njima uništena dva borbena aviona Su-27, dva aviona "mikojan" MiG-29, jedan napadački avion Su-25 i sada možda i Mi-24.

Ovakvi gubici za ukrajinske vazdušne snage nisu održivi. Oni imaju samo po nekoliko desetina MiG-ova i suhoja, a nemaju nikakav jasan izvor identičnih zamena.

Vojska ima pedesetak helikoptera Mi-24, ali takođe bi imala problema s nabavljanjem zamenskih primeraka. Oni će uskoro dobiti 85 aviona F-16 i desetak aviona "miraž 2000", ali oni će biti podjednako ranjivi kao i MiG-ovi i suhoji.

Ali, kako se još navodi, i Rusi imaju isti problem. Ne mogu da zaštite svoje vazdušne baze od ukrajinskih projektila i dronova. Razlika je u tome što Rusija ima više baza i više aviona, zbog čega može pretrpeti veće gubitke.

Podeli:

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: