Svet 0

03.07.2024.

12:50

Osumnjičeni za ratne zločine: Nemačka i Švedska uhapsile osam muškaraca

Nemačka i Švedska uhapsile su ukupno osmoricu muškaraca osumnjičenih da su počinili ratne zločine u Siriji, saopštile su danas vlasti dve zemlje.

Izvor: Tanjug

Osumnjičeni za ratne zločine: Nemačka i Švedska uhapsile osam muškaraca
Shutterstock/Mikael Jansson

Podeli:

Nemačke vlasti su saopštile da su petorica muškaraca osumnjičena za ubijanje civila tokom građanskog rata u Siriji, preneo je Dojče vele (DW).

Švedski zvaničnici su saopštili da su uhapsili trojicu muškaraca zbog sumnje da su počinili zločine protiv čovečnosti u Siriji.

Nemačko savezno javno tužilaštvo saopštilo je da su četvorica sirijskih Palestinaca bez državljanstva i jedan sirijski državljanin osumnjičeni za ubistvo i pokušaj ubistva civila koji su kvalifikovani kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Švedske vlasti saopštile su da su tri osobe uhapšene zbog zločina protiv čovečnosti. Svi uhapšeni su navodno povezani sa Pokretom za slobodnu Palestinu (FPM) koji je kontrolisao Al Jarmuk, okrug u Damasku u ime režima sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Svi osumnjičeni koji su uhapšeni u Nemačkoj navodno su učestvovali u nasilnoj akciji u Al Jarmuku u Damasku u julu 2012. godine u kojoj su demonstranti civili bili namerno gađani, pri čemu je šest osoba poginulo, saopštili su tužioci.

U Švedskoj su uhapšena još tri navodna člana FPM-a za koje se sumnja da su učestvovali u obračunu u Al Jarmuku. Švedski tužilac je rekao da su osumnjičeni uhapšeni zahvaljujući "dobroj saradnji sa Nemačkom, Evrodžastom i Evropolom".

Nemačka je primila stotine hiljada sirijskih izbeglica od početka građanskog rata u Siriji 2011. godine.

Sud u Koblencu na zapadu Nemačke osudio je 2022. godine bivšeg sirijskog pukovnika za zločine protiv čovečnosti.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: