Svet 9

03.07.2024.

16:25

Stotine hiljade mrtvih, nema ko da ratuje? Krenuli su da regrutuju po zatvorima

Od početka rata Ukrajina je izgubila stotine hiljada vojnika koji su ubijeni ili ranjeni, navodi nemački list Velt.

Izvor: rmx.news

Stotine hiljade mrtvih, nema ko da ratuje? Krenuli su da regrutuju po zatvorima
Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Podeli:

Ugledni list piše da o ozbiljnosti situacije govori i činjenica da ukrajinska vojska već regrutuje po zatvorima, jer još uvek nije u stanju da popuni praznine na frontu.

Pored nedostatka savremenih borbenih aviona i municije, nedostatak vojnika je centralni problem za ukrajinske ratne napore.

Iza zatvorskih zidova, ukrajinska vojska je pronašla nešto što je retko u zemlji: borce dobrovoljce za prvu liniju fronta. Od maja, 2.800 zatvorenika je oslobođeno i sada služe kao vojnici, rekli su za Velt iz ukrajinskog ministarstva pravde.

Ukupno 10.000 do 20.000 muškaraca i žena u zatvoru moglo bi da se pridruži vojsci u okviru programa regrutacije, procenjuje ukrajinski ministar pravde Denis Maljuska.

Regrutovanje iz zatvorske populacije moguće je kroz novi zakon koji je ukrajinski parlament usvojio u maju. Prema ovom zakonu, zatvorenici mogu biti pušteni na uslovnu slobodu prevremeno da bi se pridružili ukrajinskim oružanim snagama po ugovoru. Ovo uključuje, na primer, osuđene trgovce drogom, počinioce nasilnih zločina i određene počinioce ubistava.

Zatvor broj 14 u Odesi, na jugu Ukrajine, jedan je od zatvora u koji vojska traži da regrutuje pojačanje od maja.

Volonterima je obećana odgovarajuća obuka za prvu liniju fronta i mesečna plata od oko 100.000 grivni, što je ekvivalentno nešto manje od 2.500 evra.

Ovo je otprilike isto kao i standardna vojna plata u Ukrajini. Oni koji su raspoređeni u jurišne brigade na frontu zarađuju 2.750 evra mesečno.

Upotreba oslobođenih zločinaca u ovom ratu nije ništa novo. Rusija popunjava sopstvene redove zatvorenicima od leta 2022. Samo u bici za istočnoukrajinski grad Bahmut, hiljade osuđenika je teško ranjeno ili ubijeno 2023. godine.

 

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: