Svet 0

03.07.2024.

15:27

Predsednik "grmi": Vojnici spremni da spreče provokacije

Prva vojna vežba koja se tiče primene taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji pokazala je visok nivo odbrambenih sposobnosti Savezne države, izjavio je predsednik te zemlje Aleksandar Lukašenko.

Izvor: Sputnjik

Predsednik "grmi": Vojnici spremni da spreče provokacije
Tanjug/Belarusian Presidential Press Office via AP

Podeli:

On je, govoreći na vojnoj paradi povodom Dana nezavisnosti, rekao da su "provera zajedničke regionalne grupacije snaga Belorusije i Rusije, kao i prva vojna vežba nestrateških nuklearnih snaga u Belorusiji pokazale da je nivo odbrambenih sposobnosti Belorusije visok kao nikada".

Prema njegovim rečima beloruski vojnici spremni su da spreče bilo kakvu provokaciju na državnim granicama zemlje.

Lukašenko je naglasio da je visoka odbrambena sposobnost garancija da će se glas Belorusije i njenih partnera koji govori o zaštiti multipolarnog i pravednog sveta čuti.

"Naša parada je simbol snage savezničkog strateškog partnerstva Belorusije i Rusije, saradnje sa državama-članicama ODKB, saradnje u vojnoj sferi sa Kinom. To je znak naše spremnosti da se i danas stane u istu liniju odbrane istorijskog sećanja, vrednosti svog suvereniteta", poručio je beloruski lider.

On je istakao da sve ove zemlje ujedinjuje velika pobeda nad zajedničkim neprijateljem, zemljama hitlerovske alijanse. "Ona nas uči da štitimo svet svim sredstvima obuzdavanja", zaključio je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, Belorusija poseduje najsavremenije modele naoružanja i vojne tehnike.

"Aktivno razvijamo odbrambeni sektor privrede. Stvaramo domaće raketne sisteme, malokalibarsko oružje, artiljerijske granate, dronove, opremu za komunikaciju i automatizaciju", podvukao je beloruski lider.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: