Svet 0

03.07.2024.

11:40

Drastična odluka Rusije: Zabranjujemo

U Dagestanu, većinski muslimanskoj ruskoj kavkaskoj republici, privremeno je zabranjeno nošenje nikaba, vela koji pokriva lice, iz "bezbednosnih" razloga.

Izvor: Beta/AFP

Drastična odluka Rusije: Zabranjujemo
Profimedia/NewsTeam

Podeli:

Ta odluka je donesena posle nedavnih napada na crkve i sinagoge.

Taj veo koji pokriva lice i ostavlja samo otvorene oči "privremeno je zabranjen do eliminacije postojećih pretnji", saopštila je danas najviša muslimanska verska intance u Dagestanu u video poruci preko svog Telegram naloga.

Zabrana se pravda pretnjom za bezbednost stanovništva te republike u kojoj živi tri miliona stanovnika, na koju je ukazalo ministarstvo zaduženo za pitanja nacionaliteta i vere.

Napadači su 23. juna simultano napali dve pravoslavne crkve i dve sinagoge, kao i policijski kontrolni punkt u Dagestanu, pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima.

U napadima, za koje još niko nije preuzeo odgovornost, poginulo je 22 osoba, uglavnom policajaca. ; Istražitelji su krajem juna saopštili i da je i jedan pravoslavni sveštenik među žrtvama.

Napadi su izvršeni tri meseca posle napada na koncertnu dvoranu Krokus siti hol u predgrađu Moskve u kome je ubijeno 145 osoba, a za koji je odgovornost preuzela islamistička organizacija Islamska država.

Malo detalja je objavljeno o identitetu i motivima napadača u Dagestanu. Prema navodima vlasti više njih je ubijeno. ;

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: