Svet 2

03.07.2024.

17:05

Američki mediji: Putin će im dati P-800 Oniks, potopiće nas

Sve je veća zabrinutost da bi se zapadni ratni brodovi, posebno oni pod američkom koalicijom koja štiti komercijalni saobraćaj u Crvenom moru, mogli suočiti sa napadima ruskih protivbrodskih projektila.

Izvor: bulgarianmilitary

Američki mediji: Putin će im dati P-800 Oniks, potopiće nas
Profimedia

Podeli:

Neki izvori zapadnih medija, pozivajući se na anonimnog doušnika koji je razgovarao sa "Middle East Eye" (MEE), istakli su ovu mogućnost.

Konkretna pretnja uključuje rusku krstareću raketu P-800 Oniks.

Izveštaji sugerišu da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da pojača "zapadnu stratešku dilemu" u regionu opremanjem jemenskih Huta naprednim krstarećim projektilima.

Međutim, Moskva tek treba da da bilo kakve zvanične izjave o tom pitanju, uprkos medijskim spekulacijama.

Prema pisanju Njuzvika, saradnja Moskve sa Hutima deo je njenog sve većeg usklađivanja sa Iranom.

Ovo rastuće partnerstvo je strateški potez Kremlja da uspostavi čvršće veze sa antizapadnim frakcijama nakon invazije velikih razmera na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

O raketi P-800 Oniks

P-800 Oniks, takođe poznat po svom izveštajnom nazivu NATO SS-N-26 Strobile, je supersonična protivbrodska krstareća raketa koju je razvila Rusija.

Dizajniran je za gađanje različitih pomorskih ciljeva, uključujući nosače aviona, razarače i druga površinska plovila.

Raketa je poznata po svojoj velikoj brzini i naprednim sistemima za navođenje, što je čini moćnim oružjem u modernom pomorskom ratovanju.

P-800 Oniks ima dužinu od približno 8,9 metara i prečnik od oko 0,7 metara. Njena lansirna težina je oko 3.000 kilograma, što uključuje bojevu glavu. Ove dimenzije je čine relativno velikom raketom, sposobnom da nosi značajan teret na velike udaljenosti.

Pogonski sistem P-800 Oniks je raketni pojačivač na čvrsto gorivo u kombinaciji sa ramjet motorom na tečno gorivo. Ovaj hibridni pogonski sistem omogućava raketi da postigne nadzvučne brzine, dostižući 2,5 maha. Pojačivač na čvrsto gorivo obezbeđuje početni potisak za lansiranje rakete, nakon čega ramjet motor preuzima kontinuirani let velikom brzinom.
 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: