Svet 0

03.07.2024.

14:30

25 spremnih da mu zariju nož: Ako Bajden nastavi da se trese...

Neke izabrane demokrate lojalne američkom predsedniku Džou Bajdenu postavile su u utorak nova pitanja o njegovoj kandidaturi za reizbor 2024. godine, pri čemu je jedan pozvao da se povuče, što je promena nakon što su ga mnogi branili.

Izvor: timesofisrael/Tanjug

25 spremnih da mu zariju nož: Ako Bajden nastavi da se trese...
Profimedia

Podeli:

Da li će Bajden nastaviti svoju kandidaturu za predsednika 2024. nakon što je imao katastrofalan nastup u debati protiv republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa, uglavnom je njegova odluka, kažu demokrate i politički stratezi.

Ali Bajden je pod pritiskom. Neki donatori su ga pozvali da se povuče, a druge demokrate su otvoreno zabrinute da on nije spreman da pobedi Trampa u novembru.

Postoji 25 demokratskih članova Predstavničkog doma koji se spremaju da pozovu Bajdena da se povuče ako bude izgledao klimavo u narednim danima, kaže jedan od demokratskih pomoćnika Predstavničkog doma.

Drugi pomoćnik demokrata u Predstavničkom domu rekao je da su umerene demokrate Predstavničkog doma u konkurentskim okruzima, koje se često nazivaju "frontlines", ove nedelje zatrpani pitanjima u svojim okruzima.

Anketa Rojters/Ipsos sprovedena nakon debate pokazala je da svaki treći demokrata misli da bi Bajden trebalo da okonča svoju kandidaturu za reizbor.

Američki predstavnik Lojd Doget postao je prvi demokrata u Kongresu koji je u utorak pozvao Bajdena da se povuče iz predsedničke trke. On je u intervjuu za NBC Njuz rekao da se nada da će i drugi demokratski poslanici slediti njegov primer.

"Izgleda da je brana pukla", rekao je drugi pomoćnik.

Bivša predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi naglasila je Bajdenova višestruka zakonodavna dostignuća tokom intervjua za MSNBC u utorak, ali je rekla da je legitimno pitati se da li je njegov nastup u debati bio samo jedno veče ili širi zdravstveni problem.

Ona je rekla da Trampa treba podvrgnuti istom ispitivanju. "Mislim da je legitimno pitanje reći: 'Da li je ovo epizoda ili je ovo (zdravstveno) stanje?' I tako, kada ljudi postave to pitanje, legitimno je da bude za oba kandidata", rekla je Pelosi.

Neposredno nakon debate, Pelosi je pružila snažnu podršku Bajdenu.

"Odluka Džoa Bajdena da ide napred je odluka koju ćemo svi prihvatiti zbog rekorda koji ima i učinka koji će doći sa njim", rekla je tada.

Bela kuća: Za Bajdena nije neophodan kognitivni test

Bela kuća je saopštila da za predsednika SAD Džozefa Bajdena nije neophodan kognitivni test, navodeći da je on i dalje u stanju da bude kandidat za reizbor na tu funkciju.

Predstavnica Bele kuće za medije Karin Žan-Pjer rekla je na konferenciji za novinare u utorak da se apsolutno ništa ne krije o Bajdenovom zdravlju, preneo je Si-En-En (CNN).

Žan-Pjer je, međutim, priznala da Bajden "nije imao sjajnu noć" tokom televizijske debate sa republikanskim predsedničkim kandidatom Donaldom Trampom.

"Odlučio sam da proputujem svet nekoliko puta… neposredno pre debate… nisam slušao svoje osoblje… i onda sam zamalo zaspao na sceni", rekao je Bajden o protekloj debati, tokom prikupljanja sredstava za svoju izbornu kampanju u američkoj saveznoj državi Virdžiniji u utorak uveče.

Bajden je imao gotovo dve nedelje između povratka iz Italije sa samita G7 15. juna i debate 27. juna, navodi Si-En-En.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: