Svet 2

03.07.2024.

10:22

Izdaja Srbije koju Grci neće oprostiti: "Žalosno je..."

Dvojica bivših premijera i lidera Nove demokratije Adonis Samaras i Kostas Karamanlis oštro kritikovali vladu grčke, ali i Doru Bakojani, piše dopisnik beogradske Politike.

Izvor: RT Balkan

Izdaja Srbije koju Grci neće oprostiti: "Žalosno je..."
Shutterstock/Dragan Mujan

Podeli:

Oni su te kritike izneli na svečanosti povodom objavljivanja knjige "Tajni dokumenti Karamanlisa" u Atini.

Micotakisova vlada dobila je oštre kritike zbog poraza na izborima za Evropski parlament, spoljne politike slabosti prema EU, koja je, kako je rečeno, "izgubila kompas i zapala u tešku krizu", preneo je ruski portal Raša tudej Balkan.

Adonis Samaras, premijer od 2012. do 2015, iskusan političar koji je bio i na funkcijama ministra finansija, diplomatije i kulture, kritikovao je sve redom, dok se Karamanlis osvrnuo pre svega na nacionalna pitanja.

Samaras je Doru Bakojani, koja je bila prisutna na skupu, ponovo kritikovao zbog rezolucije o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, ponavljajući već ranije izneto mišljenje da "njen izveštaj ne predstavlja Grčku, niti kulturu i tradiciju zemlje".

Samaras je izrazio zabrinutost zbog nekontrolisanog rasta cena i podsetio da je na nacionalnom planu pozicija zemlje dramatična, jer sa svih strana stižu uvrede – od stanovnika Skoplja, preko Albanaca do prijatelja Turaka.

Ponovo se osvrnu na zakon o istopolnim brakovima, za koji smatra da je podelio naciju i podsetio da, kad je u parlamentu istupao protiv ovakve odluke, poslanici Nove demokratije nisu hteli da ga slušaju.

Karamanlis, koji je bio premijer od 2004. do 2009, bio je mekši u osudama upućenim Micotakisovoj vladi, ali je upozorio da Skoplju i Tirani treba poslati jasne poruke, da se ne treba uljuljkivati u popravljene odnose s Turskom jer, kako je rekao, "Ankara ima jasan cilj prekrajanja regiona, direktno ugrožavajući Grčku i Kipar".

"Žalosno je i opasno ako vlada ne vidi i ne reaguje na nezadovoljstvo naroda. Ako misle da su uvek u pravu, onda je situacija više nego dramatična", rekao je Karamanlis.

Osvrćući se na EU, kritikovao je evropske lidere i naglasio da su izbori za EP i u Francuskoj dokaz da se Evropa suočava s dubokom krizom, nesposobna da igra aktivnu ulogu u događajima u Ukrajini, na Bliskom istoku, uz opasnost da dođe do ozbiljnog zaoštravanja na Zapadnom Balkanu, jer, kako je rekao, "problem Kosova nema rešenje, a nacionalizam u regionu raste".

Smatra da je i grčko društvo u krizi i upozorava vladu na oprez jer su nedavni rezultati izbora za EP, na koje nije izašlo 60 odsto građana, veliki šamar za politički sistem.

Govoreći o odluci da se priznaju istopolni brakovi, podsetio je da preterana samouverenost vlade u ispravnost njenih odluka može dovesti do udaljavanja od realnosti društva i da je u konkretnom slučaju reč o zakonskoj odredbi koja vređa osećanja svih onih koji veruju u porodicu.

Vlada se ogradila od kritika izjavom da ne želi da komentariše stavove bivših premijera, dok je Bakojanijeva rekla da ne vidi da vlada ima problem, te da nezadovoljstvo Samarasa potiče od njegovog nezadovoljstva činjenicom da se na njega više ne računa.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: