Svet 0

03.07.2024.

11:29

Na desetine najnovijih F-35 biće uništeno?

Na desetine najnovijih američkih lovaca F-35 moglo bi da se suoči sa milionskom štetom zbog vremenskih uslova, dok čekaju zakasnelu nadogradnju softvera i hardvera, piše Blumberg.

Izvor: Sputnjik, Blumberg

Na desetine najnovijih F-35 biće uništeno?
Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Podeli:

Pentagon će morati da snosi sve potencijalne troškove popravke aviona oštećenih vremenskim prilikama koji premašuju 100.000 dolara po avionu za koje je odgovoran proizvođač "Lokid Martin", navodi se u izveštaju, čije delove je preneo ruski portal Sputnjik.

"Lokid Martin" planira da počne da isporučuje 75 do 110 aviona ovog meseca, od kojih svaki košta između 82,5 i 109 miliona dolara, prenosi dalje Blumberg.

Lovci F-35 nalaze se na aerodromu u Fort Vortu u Teksasu i čekaju nadogradnju hardvera i softvera TR-3 koja je trebalo da bude završena u julu 2023. godine, navodi se u izveštaju.

Dok Pentagonova programska kancelarija za F-35 tvrdi da nijedan od parkiranih F-35 do sada nije oštećen, asfaltni put na kom se oni nalaze mogao bi da se suoči sa jakim letnjim olujama sa gradom i vetrovima do 60 milja na sat, navodi se u izveštaju.

Krajem juna, "Lokid Martin aeronautiks" je sklopio ugovor sa američkom mornaricom vredan više od 1,5 milijardi dolara za pružanje veće logističke podrške i obuke pilota za isporučene borbene lovce F-35 Lightning II Joint Strike.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: