Svet 19

03.07.2024.

23:46

Rat – dan 861: Nova akcija Iskandera; Pogođeni su VIDEO

Rat u Ukrajini – 861. dan.

Izvor: B92

Rat – dan 861: Nova akcija Iskandera; Pogođeni su VIDEO
EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Podeli:

Nastavljene su žestoke borbe ukrajinske i ruske vojske u regionu Harkova i Donjecka. Tokom noći je iznad teritorije Rusije uništeno 10 dronova, kao i dva pomorska drona koja su se kretala ka crnomorskoj luci u Novorusiji. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio je posetu mađarskog premijera Kijevu kao jasan signal o važnosti jedinstva u Evropi.

Završeno

22:37

Iskanderi doleteli u vazdušnu bazu Ukrajine

Iskander je ponovo doleteo u vazdušnu bazu Oružanih snaga Ukrajine. Nova meta je bio aerodrom Dolgincevo u Krivom Rogu.

Preliminarni podaci o rezultatima napada na vazdušnu bazu u Dnjepropetrovskoj oblasti:

-Frontovski lovac MiG-29 - uništen; dva jurišna aviona Su-25 - oštećena; automobilska oprema 2 kom. – uništeno; avijaciono oružje (AM) 4 jedinice. – uništeno; eliminisano je do 15 militanata.

Ovo je treći precizni udar na vazdušne baze Oružanih snaga Ukrajine za 3 dana.

22:35

Ukrajinci uništavaju ruske tenkove

21:13

Stiže novi paket pomoći iz SAD

Vlada Sjedinjenih Američkih Država najavila je veliki novi paket odbrambene pomoći Ukrajini, koji će uključivati rakete za sisteme HIMARS, protivvazdušne presretače, artiljerijske granate i drugo oružje, saopštila je danas portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.

"Američka administracija najavljuje dodelu novog značajnog paketa pomoći Ukrajini u oblasti bezbednosti. SAD nastavljaju da podržavaju odbranu Ukrajine od invazije Ruske Federacije", rekla je ona na brifingu za novinare, prenosi Ukrinform.

Portparola Bele kuće nije navela ukupnu vrednost nove tranše pomoći, ali je naglasila da je to sedmi paket koji su SAD dodelile otkako je predsednik SAD Džozef Bajden u aprilu potpisao zakon uz dodatna sredstva za potrebe nacionalne bezbednosti.

Ovaj zakon je posebno sadržao više od 60 milijardi dolara za podršku Ukrajini. Portparolka je precizirala da će novi paket sadržati rakete za ukrajinske sisteme PVO, municiju za HIMARS, artiljerijske granate i druga "kritično važna sredstva koja se po ovlašćenju predsednika uklanjaju iz američkih zaliha".

Pored toga, dodala je, paket će uključivati dodatna sredstva za kupovinu novih raketa presretača za sisteme PVO Patriot i NASAMS "kako bi se pomoglo Ukrajini da zaštiti svoje trupe i gradove od ruskih vazdušnih napada".

Na sastanku sa ministrom odbrane Ukrajine Rustemom Umerovom u utorak, šef Pentagona Lojd Ostin najavio je pripremu paketa pomoći Ukrajini u ukupnom iznosu većem od 2,3 milijarde dolara.

19:55

Bombardovan Harkov

U današnjem ruskom granatiranju Harkova, povređeno je 14 ljudi, među kojima i beba, saopštilo je regionalno tužilaštvo u Harkovu.

"Povređeno je 14 osoba, među kojima su osmogodišnji dečak i dvonedeljna beba. Oštećene su privatne stambene zgrade, višespratnice, automobili, zgrada pošte, servis, sportska hala, navodi se u saopštenju", prenosi Ukrinform.

Ruske trupe su oko 16 časova izvele tri vazdušna udara na Harkov. Jedan od napada bio je na otvoreno područje na periferiji grada, a druga dva na stambene zgrade u Kijevskom okrugu.

18:17

Nemačka protiv "kapitulacije Ukrajine"

Nemačka "nikada neće moći da podrži" plan o prekidu vatre koji podrazumeva kapitulaciju Ukrajine, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

Takođe je rekao da su mirovni predlozi koje je izneo predsednik Rusije Vladimir Putin – "cinični", pošto podrazumevaju to da Ukrajina preda još više teritorije.

"To nećemo tolerisati", rekao je Šolc.
 

17:17

NATO saveznice pristale da naredne godine finansiraju pomoć Ukrajini od 40 milijardi

NATO saveznice pristale su da naredne godine finansiraju vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 40 milijardi evra, izjavile su danas za Rojters dve zapadnoevropske diplomate.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zatražio je od saveznika da se obavežu da će više godina pružati vojnu pomoć Kijevu.

Takođe je odlučeno da NATO saveznici tokom naredne godine naprave dva izveštaja da bi utvrdili koja zemlja šta snabdeva Ukrajini i kako bi sve bilo transparentno, rekao je diplomata. Ovo finansijsko obećanje je deo šireg paketa koji će lideri NATO dogovoriti kada se okupe na samitu u Vašingtonu, od 9. do 11. jula.

U junu su saveznici odlučili da će NATO preuzeti veću ulogu u koordinaciji isporuka oružja Ukrajini.

Nakon početka rata u Ukrajini 2022. godine, Sjedinjene Američke Države okupile su nacije istomišljenika u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, formirajući grupu koja sada broji oko 50 nacija, koje se redovno sastaju kako bi pružile ono što je potrebno Kijevu.

14:35

Češka vojna pomoć Ukrajini dostigla 288 miliona dolara

Ministarstvo odbrane Češke saopštilo je danas da je ta zemlje do maja Ukrajini donirala vojnu opremu u vrednosti od 288,42 miliona dolara, uključujući avione i municiju.

Češka je do sada poslala osam aviona, 94.860 komada artiljerijske municije, 10.000 samo ove godine, prenosi Rojters.

Dosadašnje isporuke uključuju 62 tenka, 131 borbeno pešadijsko vozilo, 26 vozila za hemijsko izviđanje, 16 samohodnih protivavionskih tenkova, 13 haubica, 12 višecevnih raketnih bacača i i malokalibarsko oružje.

14:05

Ukrajinci izveli veliki napad

Oružane snage Ukrajine izvele su jutros napad na trafostanicu „Duga“ u Energodaru, usled čega je narušen uobičajeni rad niza objekata Zaporoške nuklearne elektrane, izjavio je direktor državne korporacije „Rosatom“ Aleksej Lihačov.

On je rekao da je u napadu ranjeno osam osoba kojima je ukazana pomoć. Lihačov je istakao da je jedna osoba teže povređena, dok su ostale zadobile lakše povrede.

Prema njegovim rečima, oba transformatora u trafostanici su oštećena nakon napada tri ukrajinska drona-kvadrokoptera.
 

14:04

Rusi oborili dva drona iznad Belgoroda

Ruski PVO sistemi oborili su oko 14 časova dva ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 

12:05

Zelenski: Hvala oružanim snagama Ukrajine što čine sve da zaštite svoju zemlju

12:04

Jermak: Ukrajina nije spremna na kompromis sa Rusijom da bi bio okončan rat

Ukrajina nije spremna da postigne kompromis sa Rusijom i da odustane od bilo kojeg dela svoje teritorije da bi bio okončan rat, izjavio je šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak.

Jermak je to izjavio u Vašingtonu u utorak, odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše izjavu republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa da može brzo da okonča sukob u Ukrajini ako bude izabran za predsednika SAD u novembru.

Jermak je rekao da bi Ukrajina poslušala svaki savet za postizanje, kako je naveo, "pravednog mira", ali da ne može da pravi kompromise kada su u pitanju nezavisnost, sloboda, demokratija, teritorijalni integritet i suverenitet, preneo je Rojters.

09:13

Kina može da reši sukob jednim telefonskim pozivom?

Predsednik Finske Aleksander Stub smatra da Kina može da reši ukrajinski sukob jednim telefonskim pozivom Rusiji, jer Moskva, prema njegovim rečima, navodno zavisi od Pekinga, izjavio je Stub u intervjuu agenciji Blumberg.

On je dodao da ukoliko bi kineski predsednik Si Đinping pozvao Moskvu i rekao da je vreme za mirovne pregovore, Rusija bi bila primorana da to uradi.

07:18

Nova procena gubitaka na strani Rusije

07:17

Rusija: PVO sistemi uništili tokom noći 10 ukrajinskih dronova i dva bespilotna čamca

Ruski PVO sistemi uništili su tokom noći 10 ukrajinskih bespilotnih letelica nad teritorijama više regiona i dva bespilotna čamca, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da su ruski PVO sistemi u toku noći zaustavili pokušaj ukrajinskih snaga da izvrše napade bespilotnim letelicama tipa aviona i bespilotnim čamcima nad teritorijom Belgorodske, Brjanske i Moskovske oblasti kao i u pravcu crnomorske luke Novorosijsk, prenosi TASS.

Precizira se da je pet dronova uništeno nad teritorijom Belgorodske oblasti, četiri bespilotne letelice su uništene nad teritorijom Brjanske oblasti, a jedna bespilotna letelica je uništena nad teritorijom Moskovske oblasti ,kao i dve  pomorske bespilotne letelice koje su krenule u pravcu crnomorske luke Novorosijsk.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: