Svet 10

02.07.2024.

22:33

Velika greška Vladimira Putina: Rusi bombardovali sami sebe 40 puta

Dokument do kojeg je došao Vašington post (VP) sugeriše da je Rusija bombardovala samu sebe skoro 40 puta u toku jedne godine, najverovatnije zbog neispravnog sistema za navođenje krstarećih raketa.

Izvor: Tportal.hr

Velika greška Vladimira Putina: Rusi bombardovali sami sebe 40 puta
Tanjug/Anton Vaganov/Pool Photo via AP

Podeli:

Dokument, za koji se veruje da ga je sastavilo odeljenje za hitne slučajeve grada Belgoroda, beleži 38 incidenata u godini od aprila 2023. do aprila 2024. godine, prenosi Kijev Independent.

Stručnjaci veruju da su slučajni bombaški napadi uzrokovani neispravnom municijom. Ruslan Levijev, vojni ekspert iz Conflict Intelligence Group, rekao je u komentarima koje je citirao VP da je određeni procenat ruskih bombi neispravan.

"Mislimo da su ova slučajna puštanja izazvana nepouzdanošću ovih kompleta, nešto što izgleda ne smeta vazduhoplovstvu", rekao je Levjev za Vašington post.

Ranije je prijavljeno nekoliko incidenata ruskih bombi koje su pale u Belgorodsku oblast, a najpoznatiji je onaj u aprilu 2023. koji je rezultirao ogromnim kraterom u centru Belgoroda.

Eksplozija je 12. maja izazvala delimično urušavanje stambene zgrade u Belgorodu, u kojoj je poginulo 17 ljudi. Kremlj je za to okrivio ukrajinsku raketu, ali su OSINT istraživači zaključili da je u pitanju ruska bomba.

Dokument do kojeg je došao VP sugeriše da su takvi incidenti daleko rasprostranjeniji nego što se ranije mislilo, jer mnoge bombe ne eksplodiraju i slete u manje naseljena područja oko grada, a ponekad ih danima kasnije otkriju farmeri i čuvari parkova.

Rusija se u velikoj meri oslanjala na klizne bombe u svojoj ofanzivi na oblast Harkov, otvarajući put kopnenim snagama.

Uprkos svojoj jednostavnosti i niskoj ceni, klizne bombe su postale jedno od najefikasnijih ruskih oružja tokom invazije na Ukrajinu, pošto su prethodno doprinele padu strateškog grada Avdijevke u februaru – što je prvi veliki dobitak Rusije u poslednjih devet meseci.

Stručnjaci upozoravaju da bi ove bombe mogle predstavljati još veću pretnju za Ukrajinu, koja trenutno nema dovoljno odbrane od njih, jer se očekuje da će Rusija nastaviti sa masovnim raspoređivanjem kliznih bombi za podršku daljim ofanzivnim operacijama.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

9 h

Podeli: