Svet 0

02.07.2024.

21:27

Razarajući uragan stiže, "brisaće" brzinom i do 250 kilometara na sat: "Alarmantno" FOTO/VIDEO

Uragan Beril zahvatio je Karibe dostigavši rekordnu snagu oluje kategorije 5. Zabeleženo je više smrtnih slučajeva na ostrvima u Karipskom moru dok premijer Grenade Dikon Mičel navodi da veruje da to nije konačan bilans žrtava.

Izvor: Blic.rs

Razarajući uragan stiže, "brisaće" brzinom i do 250 kilometara na sat: "Alarmantno" FOTO/VIDEO
Shutterstock/Vikks

Podeli:

Vetrovi su dostizali brzinu od 265 kilometara na sat dok AP izveštava da su najmanje četiri osobe poginule.

Alarmantna situacija

Beril je inače atlantski uragan a njegova pojava označava i rani početak sezone uragana na Atlantiku koja inače obično počinje krajem jula ili početkom avgusta.

"Situacija je alarmantna, nema struje, uništene su mnoge kuće i zgrade. Putevi su neprohodni zbog čega su i delovi naselja odsečeni," navodi Mičel.

Očekuje se eskalacija Berila u uragan kategorije 5 u sredu što će doneti jake vetrove opasne po život i olujni udar na Jamajku, saopštio je Nacionalni centar za uragane u Majamiju. Uragan kategorije 5 definisan je kao uragan sa stalnim vetrovima bržim od 250 kilometara na sat.

Beril se zbog rekordnih temperatura tople vode za ovo doba godine transformisao u petak u tropsku oluju, a u subotu se nadogradio na uragan, što je pojačalo njegovu snagu.

Upozorenje na uragan sada je na snazi za Jamajku za sredu gde su moguće obilne kiše i poplave. Upozorenje se izdaje kad se očekuje da vremenske nepogode stignu u roku od 36 sati. Centar za uragane upozorava države na severozapadu Kariba da prate napredak oluje jer je put Berila tokom nedelje neizvestan.

Stručnjaci iznenađeni

Majkl Lovri, stručnjak za uragane i olujne udare, rekao je za AP da je uragan Beril veoma ozbiljna pretnja.

"Beril je izuzetno opasan i redak uragan za ovo doba godine. Ne treba ga potcenjivati. Već je istorijski uragan," rekao je Lovri.

Poslednji snažan uragan koji je pogodio jugoistočne Karibe bio je uragan Ivan u septembru 2004. godine. Ivan je pogodio Grenadu kao uragan kategorije 3 i ubio 39 ljudi.

Uragan Beril je najranija oluja kategorije 4 i kategorije 5 ikada zabeležena u Atlantiku. Stručnjaci smatraju da bi ovo mogla da bude jedna od najkritičnijih sezona uragana u istoriji. Nacionalna uprava za okeane i atmosferu objavila je u maju da očekuje osam do 13 uragana u Atlantiku. Četiri do sedam uragana su klasifikovani kao veliki uragani što znači da donose vetrove od 180 kilometara na sat.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

7 h

Podeli: