Svet 16

02.07.2024.

19:20

Šok! Dignuti helikopteri i poslata ratna mornarica; Ruske jurišne podmornice tik kod Velike Britanije

Ruske jurišne podmornice izvele su misije oko Irskog mora dva puta od invazije na Ukrajinu 2022. godine, izvestio je u ponedeljak Blumberg njuz, pozivajući se na tri osobe upoznate s tim.

Izvor: Blumberg, Rojters, Blic

Šok! Dignuti helikopteri i poslata ratna mornarica; Ruske jurišne podmornice tik kod Velike Britanije
EPA-EFE/ERNESTO MASTRASCUSA

Podeli:

Prvo raspoređivanje ruske podmornice klase Kilo u blizini Irskog mora dogodilo se pre oko 18 meseci, dok se drugo dogodilo nedavno, dodaje se u izveštaju.

Irski mediji su 2023. izvestili da su britanski helikopter i ratni brod "oterali" rusku podmornicu ispred luke Kork, na jugozapadu Irske, delujući tako jer irska vojska nije imala mogućnosti da se suprotstavi podvodnim pretnjama.

Obim kretanja podmornica je prevazišao ono što su britanski zvaničnici ranije videli, navodi se u saopštenju.

Američki zvaničnici su bili upoznati sa kretanjem podmornica, dalje se navodi u izveštaju.

Podmornica klase Kilo je dizel-električna jurišna podmornica sposobna da ispaljuje ruske krstareće rakete "kalibr", kao i torpeda i pomorske mine, naveo je Blumberg.

Blumberg navodi da je ruska podmornica navodno oterana iz irske luke Kork.

Rusija je 2022. godine saopštila da će njena mornarica izvesti sveobuhvatne vežbe u kojima će učestvovati sve njene flote od Pacifika do Atlantika, što je poslednja demonstracija snage u njenom vojnom sukobu sa Zapadom.

Irski ministar spoljnih poslova Sajmon Koveni prokomentarisao je tada da nisu dobrodošli.

Ministarstvo odbrane Rusije i Irske, britansko ministarstvo spoljnih poslova i Bela kuća nisu odmah odgovorili na Rojtersove zahteve za komentar.

Prošlog meseca, BBC je izvestio da je ruska podmornica primećena kod obale Škotske. Zatim je otputovala na Kubu.

Portparol irskog Ministarstva odbrane rekao je da agencija ne komentariše operacije oružanih snaga drugih zemalja. Ne povezujući to sa izveštajima o ruskim podmornicama, portparol je rekao da vazdušna i pomorska sredstva sprovode "pojačano pomorsko patroliranje" u blizini priobalne energetske infrastrukture u Irskom moru.

Podeli:

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: