Svet 10

02.07.2024.

15:10

Uništeno pet Su-27; Vojska kipti od besa VIDEO

Ruske snage napale su vojni aerodrom Mirhorod u Poltavskoj oblasti, zbog čeka je, navodno, ukrajinska vojska besna.

Izvor: Index.hr

Uništeno pet Su-27; Vojska kipti od besa VIDEO
EPA/ANATOLY MALTSEV

Podeli:

To je rezultiralo "nekim gubicima", potvrdio je na društvenim mrežama donedavni portparol ukrajinskih vazdušnih snaga Jurij Ihnat.

Ruski mediji prethodno su objavili snimke napada, istakavši da je uništeno pet i oštećeno još dva vojna aviona Su-27. Na snimku se vide dim i vatra na aerodromu.

"Kao rezultat ruskog udara, pet aktivnih višenamenskih borbenih aviona SU-27 je uništeno, a dva su oštećena", saopštilo je rusko ministarstvo.

Kako je preneo Index, Rusija gađa ukrajinske aerodrome u trenutku kada se Kijev priprema da primi prve američke avione F-16, koje je Moskva obećala da će uništiti.

Ukrajinska strana pak tvrdi da Rusi preuveličavaju, odnosno da aerodrome jeste napadnut, da je bilo gubitaka ali ne onolikih koliko ruske snage tvrde.

"Bio je napad. Ima gubitaka, ali ne onih koje neprijatelj tvrdi", odgovorio je Ihnat, ali nije izneo detalje o pretrpljenoj šteti.

Prvi izveštaji o napadu izazvali su bes na društvenim mrežama, a neki su kritizikovali vazdušne snage Ukrajine jer nisu uspjele pravilno da zaštite aerodrom uprkos ranijim upozorenjima o potencijalnom napadu.

Ihnat je pokušao da stane u obranu vojske i pozvao je medije na umerenost, upozorivši da ruski izvori "od početka invazije" preuveličavaju postignuća Moskve.

"Vazdušne snage čine sve da se suprotstave neprijatelju, da ga prevare, uključujući i uz pomoć lažnih maketa i drugih sredstava", rekao je. Takođe je naglasio da su ukrajinski aerodromi pod stalnom pretnjom ruskih raketnih i bespilotnih napada.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vojska je raspoređena: Novi rat počinje?

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je pojačano obezbeđenje državne granice, a određene trupe stavljene su u stanje visoke pripravnosti zbog intenziviranja ukrajinske vojske u pograničnim oblastima.

20:48

2.7.2024.

1 d

Podeli: