Svet 1

02.07.2024.

9:40

Bajden pobesneo

Predsednik SAD Džozef Bajden, povodom odluke Vrhovnog suda SAD da se Donaldu Trampu i drugim predsednicima daje imunitet od krivičnog gonjenja, ocenio je da presuda tog suda podriva vladavinu prava.

Izvor: Beta

Bajden pobesneo
EPA-EFE/SARAH SILBIGER / POOL

Podeli:

Kako piše Glas Amerike, sudska odluka konzervativne većine čini gotovo izvesnim da se Tramp neće suočiti sa suđenjem u Vašingtonu uoči novembarskih izbora zbog svojih postupaka tokom nereda 6. januara 2021.

"Niko nije iznad zakona, čak ni predsednik SAD", rekao je Bajden u Beloj kući.

Bajden nije pomenuo prošlonedeljnu debatu, ni svoj nastup i nije odgovarao na pitanja.

"Znam da ću poštovati ograničenja predsedničke moći kao što i jesam tokom tri i po godine, ali svaki predsednik, uključujući i Donalda Trampa, sada će biti slobodan da ignoriše zakon", rekao je Bajden.

Vrhovni sud SAD doneo je istorijsku presudu u slučaju Trampa, koji je od tog suda tražio da odluči da li je, kao bivši predsednik, imun od krivičnog gonjenja.

Sa šest glasova za i tri protiv, najviši sud u Americi odlučio je da bivši predsednici imaju apsolutni imunitet od krivičnog gonjenja za dela koja su počinili dok su na funkciji, dok za dela koja su počinili van funkcije nemaju imunitet.

Ali, Vrhovni sud nije sam doneo odluku kako to konkretno da se primeni na Trampov slučaj. Predsedavajući sudija Džon Roberts rekao je da o tome treba da odluče niži sudovi.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vojska je raspoređena: Novi rat počinje?

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je pojačano obezbeđenje državne granice, a određene trupe stavljene su u stanje visoke pripravnosti zbog intenziviranja ukrajinske vojske u pograničnim oblastima.

20:48

2.7.2024.

1 d

Podeli: