Svet 1

02.07.2024.

12:52

Holandija je dobila novu vladu

Bivši šef Holandske obaveštajne službe Dik Šof položio je danas zakletvu kao premijer umesto Marka Rutea (57) koji posle 14 godina na toj dužnosti ide za generalnog sekretara NATO-a.

Izvor: Beta-AP

Holandija je dobila novu vladu
Tanjug/Remko de Waal/Pool Photo via AP

Podeli:

Prvi put od Drugog svetskog rata Holandiju predvodi premijer koji nije povezan s nekom političkom strankom.

Pre no što je bio šef obaveštajne službe, Šof je bio šef antiterorističke službe i šef Službe za imigraciju.

Nova vlada koalicije koja naginje desnici stupa na dužnost tek sedam meseci pošto je na izborima iznenađujuće pobedila krajnje desničarska anti-imigrantska i antislamska partija Gerta Vildersa.

Četiri stranke u vladajućoj koaliciji su Vildersova partija za slobodu, Ruteova Narodna partija za slobodu i demokratiju, s desnog centra, populistički Pokret građana poljoprivrednika i centristička partija Novi društveni ugovor.

Zvanični sporazum o stvaranju nove koalicije, pod nazivom "Nada, hrabrost i ponos", uvodi stroge mere za tražioce azila, ukida spajanje porodica izbeglica i nastoji da smanji broj stranih studenata u Holandiji.

Protivljenje koalicionih partnera sprečilo je provokativnog Vildersa da preuzme premijerski posao. Tokom višemesečnih pregovora on je odstupio od nekih najekstremnijih stavova, među kojima od predloga zakona koji bi zabranio džamije, islamske škole i Kuran.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vojska je raspoređena: Novi rat počinje?

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je pojačano obezbeđenje državne granice, a određene trupe stavljene su u stanje visoke pripravnosti zbog intenziviranja ukrajinske vojske u pograničnim oblastima.

20:48

2.7.2024.

1 d

Podeli: