Svet 13

02.07.2024.

23:21

Rat – dan 860: Ukrajina u krizi; Amerikanci šalju oružje; Veliki napad na Herson

Rat u Ukrajini – 860. dan.

Izvor: B92

Rat – dan 860: Ukrajina u krizi; Amerikanci šalju oružje; Veliki napad na Herson
Profimedia

Podeli:

Iznad Sevastopolja dejstvuje PVO, sve službe su podignute u stanje borbene gotovosti, saopštio je gubernator Mihail Razvožajev.

Portparol Mornarice Ukrajine Dmitro Pletenčuk pozvao je ruske turiste da napuste Krim, dodajući da na tom poluostrvu ima mnogo vojnih objekata koje će, kako je naveo, ukrajinske odbrambene snage uništiti.

Završeno

23:05

Anketa: Pregovori sa Rusijom najverovatniji ishod sukoba u Ukrajini

Pregovori sa Rusijom, za razliku od potpune vojne pobede Ukrajine, u većini evropskih zemalja smatraju se najverovatnijim ishodom rusko-ukrajinskog rata, pokazala je anketa Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR) sprovedena u 15 zemalja.

Podrška ukrajinskom cilju ostaje snažna širom Evrope uprkos preokretima na bojnom polju, ali evropski glasači sve više smatraju da je naoružavanje Ukrajine neophodno ne da bi se postigla potpuna pobeda Ukrajine na bojnom polju, već da bi se ojačala pozicija Ukrajine u budućim pregovorima sa Rusijom.

ECFR je anketirao 19.566 ljudi u 15 zemalja u prvoj polovini maja 2024. Anketa ovog istraživačkog centra prvi put sprovedena i u Ukrajini, pokazala je da je tamo podrška ratu i pobedi jaka, uprkos pričama o slabljenju morala, prenosi Gardijan.

22:53

Kuleba i Kameron razgovarali o pripremama za samit NATO-a i snabdevanju oružjem

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine i Velike Britanije Dmitro Kuleba i Dejvid Kameron razgovarali su o pripremama za samit NATO-a i nabavci naoružanja za ukrajinske Oružane snage.

"Razgovarali smo o daljoj primeni Formule mira, pripremama za julski samit NATO-a u Vašingtonu i snabdevanju Ukrajinom oružjem", rekao je Kuleba.

On je zahvalio britanskom kolegi "na podršci, zajedničkim naporima i dostignućima".

20:59

Dronovi u akciji

19:45

U Moskvi priveden muškarac zbog nepristojne tetovaže na račun ruske vojske

U Moskvi je danas priveden muškarac zbog uvredljive tetovaže sa porukom upućenom Oružanim snagama Rusije, saopštila je danas Glavna uprava Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije za Moskvu.

Navedeno je da su policajci pronašli snimak na društvenim mrežama na kojem je 32-godišnji Stepan Zimin iz Tulske oblasti javno pokazao svoju tetovažu koja "diskredituje rusku vojsku", prenosi list Izvestija.

Osumnjičeni je u policijskoj upravi snimio video poruku sa rečima pokajanja, izvinjenjem i obećanjem da će ukloniti uvredljivu tetovažu, navodi list.

19:40

Oštećeni objekti u napadima

U Nikopoljskom okrugu Dnjepropetrovske oblasti Ukrajine oštećen je infrastrukturni objekat, saopštio je na Telegram kanalu šef regionalnog saveta Nikolaj Lukašuk. Pored njega, oštećeno je još nekoliko zgrada.

Zvaničnik nije precizirao o kojim objektima je reč.
 

18:32

Lavrov i Sijarto razgovarali o ukrajinskoj krizi

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je danas telefonom sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom o aktuelnim međunarodnim pitanjima, ukrajinskoj krizi i bilateralnoj saradnji, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Tokom razgovora o ukrajinskoj krizi, oba ministra su istakla potrebu da Kijev bezuslovno obezbedi prava svih nacionalnih manjina koje žive u zemlji", istaknuto je u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Dodaje se da je u razgovoru, koji je održan na inicijativu mađarske strane, naglašeno da se bilateralna saradnja, uprkos izuzetno teškoj međunarodnoj situaciji, progresivno razvija u duhu zdravog pragmatizma i obostrane koristi.

17:09

Ostin: SAD uskoro šalju Ukrajini paket vojne pomoći

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio je danas da će Vašington uskoro objaviti da šalje vojnu pomoć Ukrajini od 2,3 milijarde dolara, uključujući protivtenkovske rakete, presretače i municiju za sisteme "Patriot", kao i druge sisteme protivvazdušne odbrane.

Ova najava usledila je nakon sastanka ukrajinskog ministra odbrane Rustema Umerova sa Ostinom u Pentagonu i, kako navodi agencija AP, predstavlja "snažan odgovor na molbe Kijeva za pomoć u borbi protiv ruskih snaga u Donjeckoj oblasti".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je u nedelju da je Rusija samo u protekloj nedelji bacila više od 800 snažnih "kliznih" bombi na Ukrajinu. On je pozvao saveznike da ublaže ograničenja za korišćenje zapadnog naoružanja za napade na vojne ciljeve unutar Rusije.

17:05

Pogodak! Gori

17:04

Raketiran Herson, poginula žena

Jedna osoba je poginula, a devetoro ih je povređeno u ruskom granatiranju Hersona, saopštila je pres-služba OVA.

Oštećeni su stambeni objekti, saobraćaj, drugi objekti civilne infrastrukture.

16:17

Orban: Zamolio sam Zelenskog

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas, posle sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim tokom iznenadne posete Kijevu, da je zamolio Zelenskog da razmotri hitan prekid vatre i dodao da bi hitan prekid vatre doveo do ubrzavanja mirovnih pregovora sa Rusijom.

Orban je dodao da Budimpešta želi da poboljša veze sa Ukrajinom i da potpiše bilateralni sporazum o saradnji, ali i da učestvuje u ekonomskom razvoju Ukrajine, prenosi Rojters.

Mađarski premijer je dodao da je u Ukrajinu stigao skoro odmah nakon početka mađarskog šestomesečnog predsedavanja Savetom Evropske unije kako bi bolje razumeo kako da pomogne ukrajinskoj državi.

14:11

Kremlj: Nemamo očekivanja

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Moskva nema nikakva očekivanja od posete premijera Madjarske Viktora Orbana Kijevu.

"Ne očekujemo ništa i verovatno nije na nama da komentarišemo ovu temu", rekao je Peskov, preneo je Tass.

On je dodao da je Madjarska juče preuzela predsedavanje Evropskom unijom.

"Jasno je da Madjarska mora da izvršava svoje obaveze. Zato smatram da je, u konkretnom slučaju, naglasak na Orbanovim obavezama koje su u interesu Brisela, umesto madjarskih nacionalnih interesa", naveo je Peskov.

On je istakao da je "Orban dobro poznat kao političar koji zna da odbrani interese svoje zemlje na pravi način".

12:52

Brifing Ministarstva odbrane Rusije

Ukrajina je tokom prethodnog dana izgubila do 1.800 vojnika;

Ruska vojska pogodila je devet aviona ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva;

Grupa "Sever“ odbila je dva kontranapada snaga za specijalne operacije i pomorsku pešadiju ukrajinske vojske;

Jedinice grupe "Dnjepar“ porazile su živu silu i tehniku tri brigade ukrajinske vojske;

Grupa "Istok“ zauzela je povoljnije položaje i odbila napad ukrajinske vojske, neprijatelj je izgubio do 110 vojnika;

Jedinice grupe "Centar“ poboljšale su taktički položaj i odbile šest kontranapada, a ukrajinska vojska izgubila je do 440 vojnika;

U zoni odgovornosti grupe "Dnjepar“ poginulo je i ranjeno 70 ukrajinskih vojnika;

Grupa "Jug“ poboljšala je položaj duž linije fronta, ukrajinska vojska izgubila je više od 635 vojnika;

Grupa "Zapad“ porazila je tri brigade ukrajinske vojske, neprijatelj je izgubio više od 475 vojnika i tri skladišta municije;

Sistem PVO je oborio 81 dron, uključujući "Bajraktar TB2“;

Grupa "Istok“ likvidirala je do 110 ukrajinskih militanata, dve američke haubice i dva samohodna topa;
 

12:25

Proglašena opasnost u više ukrajinskih oblasti

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj, Sumskoj, Harkovskoj i Černigovskoj oblasti Ukrajine.
 

11:16

Ukrajina zatražila hitnu pomoć

Ukrajina je bila prinuđena da zatraži hitnu pomoć od elektroenergetskih sistema Mađarske, Poljske i Slovačke tokom večernjih sati, saopštila je ukrajinska energetska kompanija "Ukrenergo“.

U saopštenju se dodaje da je za utorak planiran uvoz struje iz Rumunije, Slovačke, Poljske, Mađarske i Moldavije snage 30,7 hiljada megavat-časova.

Predsednik upravnog odbora kompanije Vladimir Kudricki ranije je rekao da je Ukrajina počela da dobija mnogo manje struje od evropskih zemalja zbog povećane potrošnje usled toplog vremena u zemljama EU.
 

10:03

U Odesi uhapšena grupa ruskih agenata, preti im doživotni zatvor zbog špijunaže

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) uhapsila je u Odesi grupu ruskih agenata u kojoj su bila dva vojnika i jedna meštanka, a preti im doživotni zatvor zbog špijunaže lokacija sistema ukrajinske protivvazdušne odbrane (PVO), saopštio je pres centar SBU.

U saopštenju se navodi da su ruski agenti, po nalogu ruske Federalne službe bezbednosti, izviđali lokacije sistema PVO u Odesi, da su ih fotografisali i označavali na Gugl mapama, preneo je Ukrniform.

Ističe se da je drugi zadatak ruskih agenata bilo prikriveno postavljanje bežičnih magnetnih kamera na teritoriji luke Odesa.

Navodi se da je lokalna stanovnica uhapšena u njenoj kući nakon što je izvršila izviđanje u blizini potencijalne mete. Tokom pretresa, od uhapšenih su oduzeti mobilni telefoni koje su koristili isključivo za komunikaciju sa FSB-om.

08:39

Uhapšen bivši ministar finansija Ukrajine

Sud u Moskvi uhapsio je u odsustvu bivšeg ministra finansija Ukrajine Aleksandra Šlapaka i komandanta trupa za brzo reagovanje general-potpukovnika Oružanih snaga Ukrajine Igora Dovgana.

U sudu su naveli da se rok hapšenja računa od trenutka njihovog izručenja na teritoriju Rusije, odnosno od trenutka njihovog pritvora na teritoriji Rusije.

Oni su u odsustvu optuženi da su počinili krivično delo upotreba zabranjenih sredstava i metoda ratovanja.

Obojica su stavljeni na međunarodnu poternicu.
 

08:23

Rusija pogodila sedam ukrajinskih aviona Su-27 tokom napada na aerodrom Mirgorod

Ruske trupe su pogodile sedam ukrajinskih aviona Su-27 tokom raketnog napada na aerodrom Mirgorod u Poltavskoj oblasti, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Precizirano je da je napad, u kojem je prema tvrdnjma ruskog ministarstva uništeno pet operativnih višenamenskih lovaca Su-27, a oštećena su još dva, koja su bila u remontu, izvršen raketama "Iskander-M".

Na vojnom aerodromu u Mirgorodu nalazi se 831. brigada taktičke avijacije Ukrajine, a on se koristi i kao baza za napade na Zaporožje i Krimski pravac, navodi agencija RIA Novosti.

08:22

Besni rat

Na ukrajinskom frontu vodi se oko 100 bitaka, a najintenzivnije su na harkovskom, zaporoškom, hersonskom i donjeckom pravcu, gde je poginulo najmanje pet osoba, a ranjeno više od 30 ljudi.

08:22

Ukrajina raspoređuje trupe duž granice sa Belorusijom

Nešto severnije, Ukrajina raspoređuje trupe duž granice sa Belorusijom, što Kremlj vidi kao opasnost. Kijev odbacuje optužbe Moskve i kaže da je reč o "informativnoj operaciji". 

08:20

Ruska PVO uništila 11 ukrajinskih dronova

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su tokom noći 11 dronova koje je Ukrajina lansirala na rusku teritoriju i poluostrvo Krim, javile su RIA Novosti, pozivajući se na rusko Ministarstvo odbrane.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

7 h

Podeli: